10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Kuchařky

Není univerzálnějších knih, než jsou kuchařky. Lidstvo odjakživa rozdělovaly různé jazyky, politická přesvědčení i náboženství. Láska k dobrému jídlu nás naopak všechny spojuje. A to i když jde o jídlo exotičtější – koneckonců, nejen knedlíky živ je člověk. U nás najdete široký výběr kuchařek s tisíci receptů, které uspokojí i ty nejnáročnější chutě.

Buďte
a nakupujte s dopravou ZDARMA
0
měsíčně
Upřesnit parametry
Miroslav Kouba: „Spanilost Vaše cizozemcům se líbí…“ - České kuchařské knihy v 19. století Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie - Recepty a postupy přípravy teplých pokrmů
Miroslav Kouba: „Spanilost Vaše cizozemcům se líbí…“ - České kuchařské knihy v 19. století

Kolektivní monografie s názvem „Spanilost Vaše cizozemcům se líbí…“ přibližuje v mezioborovém pohledu vývoj a proměny českých kuchařských knih vydávaných v průběhu „dlouhého“ 19. století.

můžete mít 3.12. - 5.12.

Miroslav Légl: Vaříme bez soli - Recepty a postupy přípravy teplých pokrmů Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie - Recepty a postupy přípravy teplých pokrmů
Miroslav Légl: Vaříme bez soli - Recepty a postupy přípravy teplých pokrmů

Nechcete nebo nemůžete solit? Rádi byste omezili slaná jídla ve svém jídelníčku? Naše strava je nositelem řady přebytků a balastu, které narušují fungování lidského organismu a poškozují tělesné orgány.

můžete mít 29.11. - 2.12.

Miroslav Macek: Farská kuchařka - Tradiční rok v české kuchyni Miroslav Macek: Farská kuchařka - Tradiční rok v české kuchyni
Miroslav Macek: Farská kuchařka - Tradiční rok v české kuchyni

Tato kniha není jen prostou kuchařkou, tedy souborem receptů, ale je též knihou k poučení o církevním roku a jeho vlivu na jídelní zvyklosti předků, o životě farářů a farských hospodyň, a to obzvláště na venkovských farách.

můžete mít 3.12. - 5.12.

Mistr Sando Kaisen: Podstata vaření očima zenového mistra Miroslav Macek: Farská kuchařka - Tradiční rok v české kuchyni
Mistr Sando Kaisen: Podstata vaření očima zenového mistra

Mistr Sando Kaisen se do hloubky věnuje různým činnostem, aby odhalil jejich podstatu a přetváří je v živoucí učení. V tomto případě sdílí své zkušenosti z oblasti vaření.

můžete mít 3.12. - 5.12.

Mleté maso (Edice Apetit) Miroslav Macek: Farská kuchařka - Tradiční rok v české kuchyni
Mleté maso (Edice Apetit)

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa.

můžete mít 29.11. - 2.12.

Mleté maso (Edice Apetit) Farid Dahbi;Jiří Sádlo;Auguste Vimar: Mlsné čenichání - jihovýchodním směrem
Mleté maso (Edice Apetit)

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso.

můžete mít 2.12. - 4.12.

Farid Dahbi;Jiří Sádlo;Auguste Vimar: Mlsné čenichání - jihovýchodním směrem Farid Dahbi;Jiří Sádlo;Auguste Vimar: Mlsné čenichání - jihovýchodním směrem
Farid Dahbi;Jiří Sádlo;Auguste Vimar: Mlsné čenichání - jihovýchodním směrem

„Nevěřte této knize! Copak by někdo normální sypal do karbanátků skořici?“ Kniha psaná brutálním jazykem okraje velkoměsta si hraje s chutěmi i češtinou ale i s literárními styly ba co i s etnickými a kulturními rozdíly.

můžete mít 29.11. - 2.12.

Mlsné čenichání - Jiří Sádlo Farid Dahbi;Jiří Sádlo;Auguste Vimar: Mlsné čenichání - jihovýchodním směrem
Mlsné čenichání - Jiří Sádlo

Kniha psaná brutálním jazykem okraje velkoměsta si hraje s chutěmi i češtinou ale i s literárními styly ba co i s etnickými a kulturními rozdíly.

můžete mít 2.12. - 4.12.

Mocňáková Kateřina, Kvízová Klára: Polévky a misky / 54 polévek, 54 misek od 15 designerů Mocňáková Kateřina, Kvízová Klára: Polévky a misky / 54 polévek, 54 misek od 15 designerů
Mocňáková Kateřina, Kvízová Klára: Polévky a misky / 54 polévek, 54 misek od 15 designerů

Polévka je pro nás zosobnění domova, prostředí, kde žijeme a cítíme se dobře. Misky od českých a slovenských designerů představují právě to, co považujeme za tak důležité — kořeny a tradice. Naplnily jsme je polévkami ze všech koutů světa.

můžete mít 29.11. - 2.12.

Moderní mexická kuchařka Mocňáková Kateřina, Kvízová Klára: Polévky a misky / 54 polévek, 54 misek od 15 designerů
Moderní mexická kuchařka

Guessadilla, burritos, tacos, salsy a margharita. Spousta papriček, kukuřičných tortill, avokáda a fazole na tisíce způsobů. To vše je součástí bohaté a chuťově rozmanité mexické kuchyně.

můžete mít 3.12. - 5.12.

Vaříme s celebritami

Není lepšího učitele, než je mistr v oboru! Naštěstí poslední dobou spisovatelská múza přeje nejedné kuchařské kapacitě a kuchařky z pera slavných šéfkuchařů vyskakují jako houby po dešti. Knihy receptů čile sepisuje Jamie Oliver, Nigella Lawsonová (v jejích stopách úspěšně následuje také česká televizní kuchařka Karolína Kamberská) nebo Gordon Ramsay. V domácích podmínkách však přece jen větší věhlas získali naši vlastní kuchaři.

V čele gastronomických celebrit stojí bezesporu dlouhá léta „šéf“ Zdeněk Pohlreich, i když mu na paty zdařile šlape předseda Prakulu Roman Vaněk se svou řadou bílých kuchařek. Českým fenoménem je nekonečný cyklus Prostřeno!, který nedávno oslavil deset let vysílání, nebo úspěšný seriál Ohnivý kuře. Nebývalou popularitu si získala také kuchařská soutěž ve velkém stylu Masterchef, ve které nadaní amatérští kuchaři zápolí s komplexními recepty moderního kulinářství.

Vegetariánství, veganství a diety

Občas to jde i bez masa – nebo bez jiných ingrediencí. Nové tisíciletí s sebou přineslo celou řadu vědeckých poznatků o vhodné stravě. Doba pokročila a případná dieta nyní může být motivována nejen zdravotním omezením nebo snahou shodit nějaké to kilo, ale i etickým přesvědčením. Ať už je vaše motivace jakákoli, jedno je jisté; držet dietu není žádná legrace a hodí se využít veškeré pomoci, která se nabízí.

V naší sekci kuchařek najdete publikace o bezlepkové stravě, o moderních dietách jako je paleo, raw, ketodieta nebo „cukrfree“ bez využití rafinovaných cukrů, ale i o běžnějších stravovacích volbách jako je vegetariánská nebo veganská strava. Popularitu si u nás získaly především kuchařky Elly Woodward, která se specializuje nejen na veganství, ale také na green smoothies.

Občas ale člověk míní a ručička váhy, naklánějící se povážlivě doprava, mění. Češi jsou naštěstí přeborníky nejen v nabírání kil, ale také v jejich spalování. Z desítek diet, na které přísahají tisíce příznivců, si určitě vyberete. Zjevením se stala třeba kniha receptů Břicháče Toma, díky které zhubnul bezmála třicet kilo, Inspiromat Kačky Tiché, série kuchařek ze Svatojánu od Evy Francové a vaření podle Herbáře, nebo zdravé dietní recepty Karolíny Katchaby Hrubešové.

A konečně, proč si to nepřiznat – jedním z motivů, proč začínat s dietováním, může být i menší finanční (nebo časová) tíseň. Do výplaty zbývá týden a v peněžence máte průvan? Láďa Hruška, Jiří Babica nebo Matěj Pospíšil určitě rádi poradí, jak vykouzlit chutný pokrm s minimem úsilí, času a vynaložených finančních prostředků.

Exotická kuchyně

Odrazovala vás od kuchařských pokusů omezená dostupnost a vysoká cena cizokrajných ingrediencí? Věřte nám, že na zpestření jídelníčku nemusíte nutně vynakládat malé jmění. Celou řadu receptů čínské, vietnamské, italské, francouzské, mexické nebo americké kuchyně zvládnete s přehledem vykouzlit z každodenních přísad, které seženete v každém obchodě.

^ Zpátky nahoru

Přečtěte si více v naší literární kavárně