Jak vybrat brusný kámen
Kuchyňské nože používá ve své domácnosti každý z nás. Ať už si pořídíme levnější variantu, nebo vysoce kvalitní provedení, jako jsou například japonské nože, nastane dřív nebo později chvíle, kdy nebudou fungovat tak jako při pořízení. I ten nejkvalitnější nůž se časem ztupí a potřebuje nabrousit. Skvělým pomocníkem, který dokáže vrátit vašim nožům vynikající řezné vlastnosti, je brusný kámen. Brusných kamenů však existuje několik druhů s různými vlastnostmi a zrnitostmi, proto je třeba vybrat správně.
Brusné kameny na nože jsou v podstatě drobné částečky tvrdých materiálů, které jsou spojeny pevným pojivem, a na základě provedení a zrnitosti mají různou rychlost úběru. Vedle ocílky či brousků představují brusné kameny další skvělé řešení, jak nabrousit kuchyňské nože, a měly by být proto součástí příslušenství každé kuchyně.
Zásadní otázkou při výběru brusného kamene je to, co chcete brousit. Pomocí brusného kamene totiž nabrousíte nejen nože, kuchyňské nůžky či sekáčky, ale také sekery, srpy či další nářadí. Jakmile víte, k jakému účelu chcete brusný kámen používat, vyberte ten se správnou zrnitostí.
Zrnitost brusných kamenů na nože udává jemnost či hrubost broušení
Jak už samo označení napovídá, zrnitost značí velikost brousicího zrna a udává, jak moc hrubé nebo jemné broušení bude. Obecně platí, že čím menší hodnota zrnitosti je udána, tím hrubší broušení kámen vykazuje a naopak – čím větší číslo zrnitosti, tím jemnější broušení. Pro označování zrnitosti se používají dvě normy – japonská s označením JIS a evropská s označením FEPA F – s tou se u nás setkáte nejčastěji. V následující tabulce najdete orientační přehled zrnitosti brusných kamenů dle evropské normy:
Zrnitost dle normy FEPA | Vhodnost použití brusného kamene |
---|---|
F 14-36 | Velmi hrubá zrnitost vhodná především pro tvarování či zarovnávání nástrojů
(používá se zejména
u tupých předmětů pro jejich vytvarování, nikoliv pro broušení). |
F 40-80 | Hrubá zrnitost vhodná především pro zabrušování nerovných ploch či odstraňování
hran. |
F 100-240 | Střední zrnitost, která je ještě poměrně hrubá, ale už se hodí i k broušení
nožů (na kvalitě
ostří ale ještě není broušení touto zrnitostí moc znát). |
F 320-600 | Jemná zrnitost vhodná pro broušení většiny nožů. |
F 800-1200 | Velmi jemná zrnitost, kterou využijete jen pro velmi jemné broušení – například
pro doladění
reprezentačních nožů. |
F 2000-8000 | Extra jemná zrnitost vhodná především pro lapování břitev, leštění či nejjemnější dobrušování ostří nožů (tupý nůž byste touto zrnitostí brousili velmi dlouho). |
Syntetické vs. přírodní brusné kameny
Brusné kameny můžeme z hlediska jejich původu rozdělit na dva typy, a to syntetické a přírodní.
- Syntetické brusné kameny jsou vhodné zejména pro začátečníky či domácí využití, přírodní kameny pak ocení zejména profesionálové.
Přírodní brusné kameny
Přírodní brusné kameny jsou nejčastěji získávány z pískovce či břidlice. Nejsou vhodné pro začínající brusiče či brusiče-amatéry, jelikož nesourodost zrna nezaručuje stejný výsledek broušení. Hodí se proto spíše pro profesionální brusiče, kteří již mají bohaté zkušenosti s broušením.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Japonský brusný kámen a brusný kámen Arkansas
Jestliže jste profesionální nožíř, nebo vlastníte ručně kovaný nůž, doporučujeme vám pořídit si japonské brusné kameny. Ty pocházejí z japonských nalezišť, jsou vysoce kvalitní, určeny k broušení za mokra a používají se především k broušení ručně kovaného ostří.
K broušení kuchyňských nožů, truhlářských nožů, seker a dalšího řezného nářadí pak začátečníkům i pokročilým skvěle poslouží přírodní brusný kámen z oblasti amerického Arkansasu, označovaný jako arkansaský brusný kámen. Jedná se o vysoce kvalitní kámen, který lze zakoupit ve čtyřech kategoriích dle tvrdosti, a to měkký, polotvrdý, tvrdý a extra tvrdý.
Syntetické brusné kameny jsou tvořeny abrazivem a pojivem. Jako abrazivum se nejčastěji používá:
- Oxid hlinitý neboli umělý korund – brusné kameny z něj vyrobené nejčastěji poznáte podle hnědé, oranžové nebo bílé barvy. Standardně jsou nabízeny v zrnitosti 120 až 8000 a využívají se především pro konečné broušení, a to zejména oceli. Jejich výhodou je dlouhá životnost.
- Karbid křemíku – kameny s karbidem vynikají ostřejším zrnem, a tudíž i lepším brusným výkonem. Nejčastěji se s nimi setkáte v černém nebo šedém provedení o zrnitosti 24 až 400. Využijete je tedy pro hrubé a střední broušení nerezu, oceli či tvrdokovu.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Nejpoužívanější typy brusných kamenů na nože
Při výběru brusného kamene se pravděpodobně setkáte s následujícími typy, které patří k těm nejčastěji používaným:
- Olejové brusné kameny – jedná se o přírodní nebo syntetické brusné kameny, které jsou vyrobeny z oxidu hlinitého, karbidu křemíku nebo Novaculitu. Při broušení s nimi je třeba použít speciální olej. Hodí se zejména pro jemnější broušení, překážkou pro některé uživatele může být právě usazování oleje v kameni a jeho obtížné čištění.
- Vodní brusné kameny – jedná se o syntetické brusné kameny vyrobené z oxidu uhelnatého (stejný brusný materiál jako u olejového brusného kamene, rozdíl je v pojivu), případně z oxidu uhelnatého a přírodních složek (označované pak jako přírodně-syntetické vodní brusné kameny). Výhodou vodních kamenů oproti olejovým je to, že jsou měkčí, takže umožňují rychlejší broušení – nevýhodou však je rychlejší opotřebení. Při broušení se používá voda, do které se kámen před použitím přibližně na 5 minut ponoří, takže není třeba dokupovat žádné další přípravky a taktéž je snazší údržba.
- Diamantové kameny – jedná se o nejtvrdší provedení brusných kamenů, které obsahuje na povrchu kovové desky malé diamantové brusné kamínky. Jsou vysoce odolné, dokonale rovné a svou rovinnost si i při intenzivním používání zachovávají. Jsou vhodné k ostření nejrůznějších ocelových nástrojů, jejich jedinou nevýhodou je vysoká pořizovací cena.
Jak brousit nože brusnými kameny?
Při samotném broušení nožů za pomoci brusných kamenů je třeba postupovat následovně:
- Brusný kámen před broušením namočte na cca 5-10 minut do vody (případně jej potřete olejem, máte-li olejový brusný kámen). V průběhu broušení je nezbytné kámen udržovat vlhký.
- Při broušení by měl nůž svírat s brusným kamenem úhel 45°, samotné ostří nože 15-20°.
- Nůž opakovaně plynule přetahujeme přes brusný kámen od rukojeti směrem ke špici. Poté, co se vytvoří otřep, opakujte totéž na druhé straně nože.
- Tento postup opakujte u všech brusných kamenů odlišných zrnitostí od hrubého broušení po vyleštění a uzavření ostří nože.
Jak srovnat brusný kámen?
Při používání brusného kamene dochází k jeho opotřebování a dříve či později (v závislosti na kvalitě) se na něm objeví místa, která jsou více probroušená – důvodem může být to, že na těchto místech více tlačíte, nebo je prostě využíváte nejčastěji. Abyste si zachovali výhodu rovného povrchu a rovnoměrného broušení, je třeba čas od času brusný kámen srovnat do původního stavu:
- Pořiďte si brusný papír o hrubosti 50-80.
- Brusný papír umístěte na rovný povrch a brusný kámen na něm zarovnejte. Začněte s broušením kamene o brusný papír.
- Nerovná plocha bude postupně mizet, postupujte ve srovnávání do té doby, dokud nedosáhnete opět dokonalé roviny.
- Srovnávání brusného kamene samozřejmě vede k postupnému odstraňování brusného materiálu, proto je třeba počítat s tím, že po častém broušení a následném srovnávání budete muset brusný kámen po nějaké době vyměnit. Pro běžné domácí použití vám ale brusný kámen vydrží i několik let.
Další zajímavé články:
Jak nabrousit nože, aby byly jako nové
Asi každý ví, že ostrý nůž ušetří při krájení spoustu námahy. Málokdo už ví, že tupé nože jsou nebezpečnější než ty ostré... celý článek
Jak vybrat hrnce, aby vás vaření bavilo a bylo efektivní!
Ať už v kuchyni trávíte spoustu času, nebo si jen narychlo občas něco ukuchtíte, bez hrnce se prostě neobejdete... celý článek
Jak zorganizovat kuchyň, aby se vám lépe vařilo
Je jen málo rodin, které by prohlásily, že kuchyně není ústředním místem jejich rodinného života... celý článek