Jak vybrat hrnce, aby vás vaření bavilo a bylo efektivní!
Ať už v kuchyni trávíte spoustu času, nebo si jen narychlo občas něco ukuchtíte, bez hrnce se prostě neobejdete. Byť by se na první pohled mohlo zdát, že pořízení hrnce není nijak složité – prostě se vám buď líbí nebo nelíbí, či odpovídá vašemu cenovému rozpětí – faktorů, které byste kromě designu a ceny měli zohlednit, je podstatně více. Pojďme se proto podívat, jaké parametry jsou důležité a jak vybrat hrnce tak, aby dokonale sloužily vašim potřebám.
Na trhu dnes naleznete široký sortiment hrnců. Aby bylo vaše vaření komfortní, musíte při výběru tohoto typu nádobí zohlednit také provedení hrnce – a to zejména z hlediska materiálu a velikosti. Velmi důležitou roli však hraje také tepelný zdroj, na kterém budete hrnce používat. A v neposlední řadě je důležitá i životnost a údržba hrnců či nejrůznější doplňky a vychytávky, které vám váš pobyt v kuchyni usnadní.
Objem hrnce, průměr dna i zdroj tepla, to vše rozhoduje při výběru
Než se vůbec pustíte do samotného výběru hrnce, položte si otázku, k čemu vlastně hrnec potřebujete, co v něm plánujete vařit, jak často ho budete používat a ujasněte si, jaký typ ohřevu máte. Zamyslete se také nad tím, zda vám postačí pouze jeden hrnec, nebo se raději rozhodnete pro sadu hrnců, která většinou vyjde levněji, a navíc budete mít všechny kousky designově sladěny. A v neposlední řadě si také stanovte částku, kterou jste ochotni za hrnce utratit.
- Budete-li vařit pouze pro sebe či pro vás a jednu další osobu, vystačíte si maximálně se čtyřmi hrnci. Tří až pětičlenná rodina využije pět až sedm hrnců. A pokud patříte ke kulinářským specialistům, kteří plánují vařit ve velkém a několik různých chodů naráz, pak počítejte se spotřebou osmi a více hrnců.
- Z hlediska objemu hrnce vám pro jednu osobu stačí menší hrnec do dvou litrů, pro vaření do tří osob je ideální hrnec s objemem do pěti litrů, rodiny s čtyřmi až šesti členy zužitkují hrnce s objemem pěti až deseti litrů.
- Důležitý je i průměr dna (standardně se pohybuje mezi 10 až 32 centimetry), který byste měli přizpůsobit velikosti vaší plotýnky. Pokud dáte malý hrnec na velkou plotýnku, může dojít k poškození stěn či uch hrnce, v opačném případě, tedy velkého hrnce na malé plotýnce, zase nedojde k rovnoměrnému rozložení tepla.
- Většina současně nabízených hrnců je vhodná pro plynové i elektrické sporáky. Pokud však máte indukční desku, potřebujete speciální typ nádobí s feromagnetickým, tedy magneticky vodivým dnem. Hrnce určené k vaření na indukčních deskách bývají označeny symbolem indukce, který je podobný spirále.
- Pokud chcete používat hrnce i v troubě, zjistěte si, zda je do ní hrnec vhodný, tedy zda odolává vysokým teplotám. Zvláštní zřetel je třeba věnovat uchům či rukojeti.
Není hrnec jako hrnec
Klasický hrnec, tedy kulatá či oválná nádoba s uchy, skvěle poslouží k vaření i pečení. Klasické hrnce můžete použít na vaření na plynu, elektřině i varné desce a jsou nabízeny v nejrůznějších provedení. Je možné rozdělit je do následujících podskupin:
- Klasický hrnec, který nejběžněji používáme, tedy ten s dvěma uchy a střední velikosti, se označuje jako univerzální hrnec. Využijete ho na všechny pokrmy od omáček a polévek až k vaření guláše, rýže apod.
- Menší hrnec, který má většinou jen jedno ucho či delší rukojeť, bývá opatřen nálevkou a někdy je prodáván rovnou i s poklicí, se označuje jako rendlík. Je ideálně na vaření mléka a všech dalších tekutin.
- Široký hrnec nižší výšky, tedy takový, který je širší než vyšší, se označuje jako kastrol. I on má klasicky dvě ucha. Hodí se zejména na přípravu gulášů, omáček i k dušení masa.
- Setkat se můžete i se speciálními druhy hrnců, jako je například napařovací hrnec s vyjímatelným napařovacím nástavcem, nebo hrnec na těstoviny, který je vysoký a má perforovanou poklici či nástavec pro snadnější cezení těstovin. Velmi oblíbený je také mlékovar, tedy hrnec na ohřev mléka se speciálním dnem, které zabraňuje připalování.
- Zvláštní kategorii pak tvoří takzvané tlakové hrnce, lidově označovány jako papiňáky, které fungují na principu horké páry a příprava pokrmu v nich je podstatně rychlejší, rovnoměrnější a také zdravější než v klasických hrncích.
Elektrický hrnec s vlastním ohřevem
Pokud nechcete vařit na sporáku a raději byste zvolili variantu hrnce s vlastním ohřevem, pak se můžete rozhodnout pro elektrický hrnec. Musíte ale počítat s vyšší pořizovací cenou a omezeným použitím – bez elektřiny si v něm jednoduše neuvaříte. Do této skupiny hrnců patří:
- pomalé hrnce, které se vyznačují schopností zachovávat vitamíny a výživné látky v připravovaném pokrmu,
- multifunkční hrnce, v nichž připravíte několik pokrmů najednou (zvládají péct, vařit, grilovat, opékat i smažit),
- remosky, ve kterých nejen rychle a levně uvaříte, ale zvládnete upéct i koláč či chléb,
- fritovací hrnce pro snadnou přípravu smažených pokrmů bez prskání a za rovnoměrné teploty,
- rýžovary pro rychlou přípravu rýže v té nejlepší kvalitě – bez rozvaření a připálení,
- zavařovací hrnce sloužící k zavařování ovoce, zeleniny a dalších pokrmů.
Nerezový, smaltový nebo litinový hrnec? Výhody a nevýhody jednotlivých materiálů
Velmi důležitým parametrem při výběru hrnců je materiál, z kterého jsou zhotoveny. Ten má totiž vliv nejen na samotnou životnost hrnce, ale také na kvalitu přípravy pokrmů. V následující tabulce proto naleznete přehled základních materiálů s jejich výhodami, nevýhodami i požadavky na údržbu.
Druh panelu | Výhody | Nevýhody | Doplňující informace | Údržba |
---|---|---|---|---|
|
| Velmi důležité je zkontrolovat označení kvality na dně hrnce – volte hrnce s kvalitou 18/8, 18/10 nebo 18/12 (hodnoty začínající na 8/0 značí nízkou kvalitu materiálu) a s takzvaným sendvičovým dnem (složeným z několika vrstev). |
| |
|
| Smaltované hrnce jsou primárně tvořeny tepelně vodivým kovem, jako je hliník či litina, smaltování je pouze povrchovou úpravou. Proto je třeba dbát na to, aby nedošlo k odštípnutí povrchu smaltu, jelikož vnitřní část hrnce by mohla být při kontaktu s potravinami zdravotně závadná – zejména pokud by se jednalo o hliník. | ||
|
| Na trhu najdete hrnce ze surové litiny a ze smaltované litiny – smaltovaná varianta je podstatně snazší na údržbu. |
| |
Titanové hrnce |
|
| Titanové hrnce jsou složeny z několika vrstev materiálů. Jejich tělo je vyrobeno z kovu, který vede teplo (nejčastěji hliník) a potaženo vrstvou oxidu titaničitého. |
|
Keramické hrnce |
|
|
| |
Skleněné hrnce |
|
|
| |
Měděné hrnce |
|
| Měď je z důvodu možné zdravotní závadnosti používána pouze na vnějším povrchu. Vnitřní povrchy, které přicházejí do styku s potravinami, jsou z nerezu, cínu nebo ošetřeny nepřilnavým nástřikem. |
|
Příslušenství a vychytávky, které vám usnadní vaření
Pokud zohledníte výše uvedené parametry a vyberete si hrnce dle svých potřeb, budou vám sloužit k vašemu užitku. Existují však ještě i další vychytávky, které vám vaše vaření usnadní:
- Odnímatelná rukojeť či ucha – díky odnětí si vytvoříte z hrnce univerzální kousek nádobí, který můžete poté bez problémů použít i v troubě, nebo si ušetřit místo v chladničce.
- Měrné rysky uvnitř hrnce, které zobrazují objem – snadno si tak odměříte potřebné množství tekutiny, aniž byste museli mít samostatnou odměrku.
- Skleněná poklice – pokud si pořídíte na hrnec skleněnou poklici, máte neustálý přehled o tom, co se v hrnci děje, aniž byste museli poklici sundávat.
- Poklice s otvorem na páru – tato nepatrná vychytávka je skvělým pomocníkem, který slouží k odvodu přebytečné páry.
- Poklice na cezení – má speciální uzavíratelný otvor s proděravěním, což usnadňuje cezení.
- Držáky pokliček – některé hrnce mohou být na svých okrajích opatřeny držákem, který slouží k zavěšení poklice – nemusíte tak složitě řešit, kam ji odložit.
Nejčastější otázky při výběru hrnce
Jak poznat hrnec na indukci?
Na balení či spodku hrnce naleznete obvykle symboly, které vám řeknou, na které tepelné zdroje je hrnec určen. V případě indukce hledejte symbol spirály.
Mohu mýt hrnce v myčce?
Záleží na druhu materiálu. Nerezové, litinové a skleněné hrnce lze obvykle mýt v myčce (ověřte u výrobce). Titanové, smaltové, měděné a keramické hrnce do myčky nedávejte. Myjte je pouze měkkou houbičkou a jarovou vodou.
Jak vyčistit připálený hrnec?
V případě připálení nedrhněte hrnec drátěnkou. Napusťte ho horkou vodou, přidejte přípravek na nádobí a nechte ho přes noc odmočit, následně odstraňte hubičkou odmočené zbytky.
Další zajímavé články:
Jak vybrat rýžovar
Toužíte po nadýchané, voňavé rýži, která bude uvařená tak akorát? V pytlíku ani hrnci ... celý článek
Jak zorganizovat kuchyň, aby se vám lépe vařilo
Je jen málo rodin, které by prohlásily, že kuchyně není ústředním místem jejich rodinného života... celý článek
Jak vybrat domácí pekárnu
Chcete si vychutnat čerstvě upečený chléb s křupavou kůrkou, kdykoliv budete mít chuť? V tom případě je tu domácí pekárna... celý článek