Jak vybrat rýžovar
Toužíte po nadýchané, voňavé rýži, která bude uvařená tak akorát? V pytlíku ani hrnci se vám to nedaří? Pomoci vám může rýžovar – kompaktní spotřebič, který pořídíte za dostupnou cenu. Příprava rýže v rýžovaru je naprosto jednoduchá, pohodlná, a navíc nehrozí, že se vám obsah rozvaří, nebo naopak nedovaří. Pojďme se zaměřit na to, jak takový rýžovar vybrat a jaké jsou jeho hlavní přednosti.
Proč připravovat rýži v rýžovaru
Způsobů, jak uvařit rýži, je hned několik – koupit můžete klasické varné sáčky nebo lze vařit rýži volně v hrnci, je také možné ji zapékat, či použít právě rýžovar. Jaké jsou jeho výhody oproti jiným způsobům?
- Jednoduchá příprava, stačí propláchnout rýži, nasypat ji do rýžovaru a zmáčknout tlačítko.
- Zaručí, že rýže bude nadýchaná a vařená tak akorát. Přístroj sám pozná, kdy je hotovo.
- Rýžovar si poradí s každým druhem rýže (arborio, basmati, dlouhozrnné apod.)
- S pomoci rýžovaru připravíte dokonale chutnou rýži k omáčkám, asijským pokrmům i sushi.
Vyberte si rýžovar na míru! Zohledněte objem, příkon i funkce
Elektrické rýžovary se od sebe na první pohled liší především materiálovým provedením – při bližším zkoumání však zjistíte, že mají různé velikosti, dosahují odlišných příkonů a některé nabízí také speciální funkce, které můžete využít. Jak si tedy poradit s výběrem ideálního rýžovaru pro vaše potřeby? Zaměřte se především na následující parametry.
Plastový vs. nerezový rýžovar – kterému dát přednost?
- Rýžovar z plastu – nižší cena, ideální pro nenáročné uživatele, kterým tolik nezáleží na vzhledu a nehledají designový doplněk kuchyně.
- Rýžovar z nerezu – mechanicky odolnější než plastové provedení, designový doplněk kuchyně.
Objem rýžovaru můžete vybírat dle počtu členů v domácnosti
Abyste měli možnost uvařit najednou dostatečné množství rýže, jedním z prvních parametrů je právě objem rýžovaru. Ten se pohybuje zhruba od 0,5 litru do 10 litrů.
- Pro páry obvykle postačí modely s objemem cca 0,5 - 1 l.
- Pro čtyřčlennou rodinu je ideální rýžovar s objemem cca 2 l.
- Pro početnější rodinu sáhněte po rozměrnějších modelech s objemem 2 až 10 l.
→ Můžete se orientovat také dle max. hmotnosti rýže, kterou lze do přístroje najednou vložit. Ta se v závislosti na velikosti nádoby pohybuje nejčastěji mezi 0,5 – 1,5 kilogramem rýže (platí u modelů o objemu cca 0,5 – 2 litry).
Optimální příkon rýžovaru
Optimální příkon rýžovaru závisí především na jeho objemu – čím větší je objem, tím vyšší příkon rýžovar k přípravě rýže potřebuje.
Nejmenší modely dosahují obvykle příkonu cca 300 – 400 Wattů, jsou proto o něco úspornější než větší rýžovary pro běžnou rodinu, které mívají příkon mezi 400 – 700 Watty. Rýžovary o objemu 10 a více litrů mohou dosahovat příkonu až 2 000 Wattů.
→ Je třeba podotknout, že výše příkonu má vliv také na dobu vaření rýže. Ta se obvykle pohybuje mezi 25 – 60 minutami.
S jakými pokročilými funkcemi se můžete u rýžovarů setkat?
Zatímco ty nejlevnější rýžovary nabízí pouze základní funkce, lepší modely mají mnoho užitečných funkcí, které by vám mohly přípravu pokrmů výrazně usnadnit. Při výběru konkrétního modelu záleží tedy především na vašich nárocích.
- Programy pro různé druhy rýže – pokud si opravdu zakládáte na správné přípravě každého druhu rýže, volte rýžovary, u kterých lze zvolit vhodný program pro každý typ rýžového zrna. Tyto modely jsou schopny připravit i jiné luštěniny.
- Odložený start – můžete si libovolně zvolit čas, kdy se rýžovar spustí a mít tak teplou a čerstvě připravenou přílohu například po příchodu z práce, start přístroje můžete odložit až o 24 hodin.
- Udržování teploty – po uvaření udržuje rýžovar obsah stále teplý.
- Multifunkční využití – v takových modelech připravíte i dušenou zeleninu nebo maso.
- Ovládání skrze mobilní aplikaci – najdete u dražších modelů, přístroj tak můžete nastavit nebo spustit i na dálku.
- Bezpečnostní funkce – samozřejmostí u většiny modelu je ochrana proti přehřátí a ochrana proti přetečení vody.
Rýžovar s napařovacím košem připraví současně s rýží chutnou zeleninu
Některé modely jsou navíc vybaveny také napařovacím košem nebo nástavcem, ve kterém můžete zdravým způsobem současně s rýží připravit zeleninu, ryby nebo další přílohy v páře. Šetrnou přípravou si jednotlivé suroviny zachovají maximum prospěšných látek a vitamínů, navíc jsou velmi křehké a chutné!
Nejčastěji kladené otázky při výběru rýžovaru
Na jakém principu rýžovar funguje?
Rýžovar je vybaven nádobou s nepřilnavým povrchem do kterého se vloží rýže a voda v daném poměru. Po spuštění rýžovar pomocí elektřiny obsah ohřívá, a díky tomu se postupně vyvaří veškerá voda a rýže nabobtná do optimální konzistence.
Jak vařit rýži v rýžovaru?
Do vnitřní nádoby jednoduše nasypete určený poměr rýže a vody a zvolíte vhodný program. Vaření spustíte pomocí tlačítka. Po uvaření rýže se rýžovar automaticky vypne.
Co všechno lze vařit v rýžovaru?
Kromě rýže můžete v multifunkčních rýžovarech vařit také luštěniny, čočku, bulgur, napařovat zeleninu nebo maso. S jejich pomocí lze jednoduše připravit také chutnou polévku.
Další zajímavé články
Jak zorganizovat kuchyň, aby se vám lépe vařilo
Je jen málo rodin, které by prohlásily, že kuchyně není ústředním místem jejich rodinného života... celý článek
Jak vybrat domácí pekárnu
Chcete si vychutnat čerstvě upečený chléb s křupavou kůrkou, kdykoliv budete mít chuť? V tom případě je tu domácí pekárna... celý článek
Jak vybrat kávovar
Káva. Pomáhá nám vstávat, soustředit se i zůstat vzhůru. Pijeme ji už více než 500 let. Nikdy jsme ale neměli na výběr z tolik... celý článek