Jak vybrat kávovar
Káva. Pomáhá nám vstávat, soustředit se i zůstat vzhůru. Pijeme ji už více než 500 let. Nikdy jsme ale neměli na výběr z tolika druhů kávy a způsobů její přípravy jako dnes. Některým chutná kapslové cappuccino, jiní si potrpí na dokonale přefiltrovanou arabicu z french pressu. Pomůžeme vám vybrat kávovar, který vám kávu uvaří přesně tak, jak ji máte nejraději.
Než se pustíte do samotného výběru přístroje:
Odpovězte si na čtyři důležité otázky
K přípravě espressa potřebujete pákový, automatický nebo kapslový kávovar. Pokud preferujete cappuccino nebo caffè latte, vyberte si kávovar s tryskou na šlehání mléčné pěny. Pro přípravu filtrované neboli překapávané kávy sáhněte po french pressu, moka konvičce nebo překapávači.
Věnujete rádi přípravě kávy čas a náležitou péči, nebo chcete mít kafe hotové stisknutím jednoho tlačítka?
Pokud v domácnosti vypijete 1-4 šálky kávy, nemusíte mít přehnané nároky na objem nádoby na vodu, ani rychlost přípravy. Při větších objemech vypité kávy zvažte investici do kávoru s jednoduchou obsluhou, větší kapacitou nádob na vodu a mléko i možností nastavit si nápoj dle vlastních preferencí.
Kromě nákladů na pořízení kávovaru si spočítejte i náklady na provoz. Například při pořízení kávoru na kapsle budete investovat i do nákupu kapslí.
Espresso kávovary
Přístroje na přípravu espressa lze rozdělit do tří kategorií: automatické, pákové a kapslové. Mezi sebou se liší především náročností na přípravu a údržbu. Automatický espressovač můžete pořídit za pár tisíc korun, avšak najdete i takové, které stojí několik desítek tisíc korun. A to samé platí pro kávovary pákové nebo kapslové. Cena závisí především na značce, typu a vlastnostech každého přístroje.
Kávovar si vybírejte hlavně podle typu přípravy. Ta by pro vás měla být pohodlná a nenáročná. Orientovat se jen podle ceny se vám nevyplatí, například kapslové kávovary jsou sice levnější, musíte ale počítat s vyššími výdaji na kapsle.
Automatické kávovary
Automatické kávovary ocení milovníci špičkové kávy, kteří chtějí mít svůj oblíbený nápoj hotový stisknutím jednoho tlačítka. Jsou vhodné do míst, kde se káva pije hodně, ale na její přípravu nezbývá moc času. Skvěle tak poslouží v kancelářích, v provozu nebo ve velkých rodinách.
- Skvělé espresso bez práce
- Jednoduché ovládání
- Displej s indikací doplnění zásobníků / výměny filtru atd.
- Většina vybavena samočistícím systémem
- Vyšši pořizovací cena
- Zabírají více prostoru
Pákové kávovary
Vhodné pro kávové fajnšmekry a pro všechny, kteří si chtějí nejen kávu samotnou, ale i její přípravu vychutnat do posledního detailu. Při přípravě každého šálku musíte síto v páce napěchovat namletou kávou, přístroj pak kávu propasíruje do šálku. Výsledek závisí nejen na množství kávy, ale i způsobu namletí a upěchování.
- Stvořený pro milovníky espressa
- Nižší pořizovací cena
- Příprava kávy pod kontrolou
- Některé modely vybaveny parní tryskou pro našlehání mléka
- Vyžaduje znalosti a zkušenosti s přípravou kávy
- Nutné pořidit mlýnek na kávu (některé přístroje však mají integrovaný)
- Náročnější údržba
Kávovary na kapsle
Ideální pro občasné „kávaře“ nebo pro ty, kteří chtějí návštěvě nabídnout něco lepšího než klasického turka. Kávu v nich sice připravíte velmi rychle, jste ale závislí na kapslích a výběr je tak omezený. Doporučujeme kávu předem ochutnat a zjistit, jestli vám vyhovuje. Zpravidla jsou totiž použitelné jen kapsle konkrétního výrobce přístroje.
- Jednoduchá obsluha a údržba
- Dlouhá trvanlivost a uchování aroma kávy v kapsli
- Kapsle s různými typy nápojů (horká čokoláda, cappucino,..)
- Dražší modely vybaveny parní tryskou pro našlehání mléka
- Vyšší cena za jeden šálek (obvykle 15 Kč)
- Závislost na kapslích výrobce
Na co se zaměřit při nákupu?
Nejdůležitějším kritériem při výběru kávovaru je tlak, pod jakým je káva v přístroji stlačována, minimální tlak by měl být 9 barů, ideální je však hodnota od 15 barů výše.
Ideální teplota vody pro přípravu kávy by měla být okolo 90 °C.
Příkon není pro výběr kávovaru zásadní, ovlivňuje pouze délku nahřívání přístroje.
Důležité je, aby přístroj měl nastavitelnou výšku výpusti kávy. Na různé variace espressa jsou zapotřebí jinak vysoké hrnky a sklenice, zároveň také nebudete muset utrácet za speciální šálky.
Praktické funkce kávovarů
Horká voda
Fukci oceníte pro přípravu čajů.
Nastavení hrubosti mletí kávy
Pro dosažení ideální chuti kávy.
Předehřívání šálků
Pomůže uchovat kávu déle teplou. Kvalitní automatické kávovary jsou vybaveny také vyhřívanou deskou, která uchová kávu déle teplou.
Vodní filtr
Chrání přístroj před vodním kamenem, prodlouží jeho životnost a zlepší chuť kávy.
Poloautomatické pěnění mléka
Můžete si vybrat, zda dáte přednost ručnímu šlehání či práci přenecháte espressovači.
Automatické čištění
Automatické čištění a odvápnění vám ušetří spoustu času s údržbou kávovaru.
Kávovary na překapávanou kávu
Možná se u nás filtrovaná káva netěší takové oblibě jako espresso, srdcaři na ní ale nedají dopustit. Navíc je pořizovací cena vybavení – moka konvička, french press nebo překapávací kávovar – výrazně nižší než espresso kávovary.
Překapávací kávovary
Pro velké kávové rodiny, milovníky turka i ty, kteří si svůj oblíbený nápoj rádi dopřejí několikrát denně. Káva se v nich rozprostře na filtr a následně se přes ni přeleje voda o teplotě asi 93 °C. Jakmile všechna voda skrz filtr prokape, je hotovo. Filtry mohou být jednorázové z papíru nebo v podobě sítka, které lze použít opakovaně.
- Větší množství kávy chuťově podobné espressu
- Nižší pořizovací cena
- Kompaktní rozměry
- Možnost vybrat automatický model s časovačem
- Delší doba přípravy
- Méně výrazná chuť kávy, která může být lehce nahořklá
- Nutné pořídit mlýnek na kávu
Moka konvičky
Milujete, když se vám vůně kávy začne linout po bytě? Pak je pro vás moka konvička to pravé ořechové. Zároveň ji ocení všichni, kdo si chtějí doma připravit kávu chuťově podobnou espressu z kavárny.
Do spodní části konvičky nalijete vodu, sítko naplníte umletou kávu, zašroubujete a postavíte na plotnu. Voda se během varu mění v páru, ta prochází skrz síto s kávou a nakonec se v horní části konvice promění v lahodný nápoj.
- Výrazná chuť a vyšší obsah kofeinu
- Jednoduchá příprava kávy
- Minimální nároky na prostor a údržbu
- Dlouhá životnost konvic
- Specifická, lehce připálená chuť nemusí vyhovovat každému
- Tímto způsobem připravíte menší množství kávy
French press
Vhodné pro ty, kteří si chtějí připravit chuťově výraznou kávu bez složitých příprav a drahých kávovarů. Namletou kávu ve skleněné konvici stačí pouze zalít horkou vodou, nechat chvilku louhovat a pak pomalu stlačit kovové sítko. Záleží na vás, jestli dáte přednost elektrickému nebo ručnímu. Hodit se vám bude i teploměr nebo varná konvice s možností volby teploty. Ve french pressu se totiž káva zalévá vodou o teplotě 92 °C až 96 °C.
- Jednoduchá a rychlá příprava
- Snadná údržba a mytí
- Nejsou nutné papírové filtry
- Náročnost na hrubost namleté kávy (pro tento typ přípravy musí být namletá nahrubo)
- Nutné pořídit mlýnek na kávu
Další zajímavé články:
Jak odvápnit kávovar
Pokud jako milovníci kávy používáte kávovar takřka každodenně, je jeho pravidelné odvápnění nutností. Jestliže máte... celý článek
Jak vybrat kávu
Filtrovaná káva, pravé italské espresso nebo silný turek. Existují různé způsoby přípravy kávy a výsledek každého chutná jinak.... celý článek
Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!
Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek