Jak vybrat domácí pekárnu
Chcete si vychutnat čerstvě upečený chléb s křupavou kůrkou, kdykoliv budete mít chuť? V tom případě je tu domácí pekárna, se kterou si snadno připravíte čerstvé pečivo v pohodlí vašeho domova. V domácí pekárně kromě pečiva snadno připravíte také kynuté těsto na koláč nebo pizzu. Obsluha pekárny je naprosto nenáročná – stačí vložit vhodné suroviny, nastavit program a o zbytek přístroj postará za vás!
Proč si pořídit domácí pekárnu?
Přemýšlíte, jaké výhody má domácí pekárna oproti klasickému pečení pečiva v troubě? Zde jsou ty hlavní:
- Pekárna těsto sama uhněte, nechá vykynout i upeče.
- Není třeba špinit další kuchyňské náčiní.
- Pečení pečiva je snadné a rychlé.
- Díky funkci odloženého startu můžete mít po ránu čerstvě upečené pečivo.
- Máte přehled o surovinách, ze kterých je pečivo upečeno.
Jak vybrat domácí pekárnu? Rozhoduje objem formy i množství funkcí!
Rozhodli jste se pořídit si domů pekárnu a nevíte, jak se v množství modelů na trhu zorientovat? S tím vám rádi pomůžeme. Odpíchnout se můžete od kapacity hnětací nádoby a pečící formy v jednom, použitého materiálu, počtu hnětacích háků i funkcí, které daná pekárna nabízí!
Objem domácí pekárny závisí na počtu členů v domácnosti
Objem hnětací a pečící nádoby je jedna z prvních věcí, na které byste se měli zaměřit. Ovlivňuje totiž velikost pečiva, které budete moci v pekárně najednou připravit. Pro jednotlivce nebo páry obvykle postačí menší pekárny, které zvládnou upéct chléb o hmotnosti 500 – 800 gramů. Rodinám se vyplatí pořídit domácí pekárny s větším objemem 1 200 – 1 800 gramů.
Pamatujte na to, že ve větší pekárně lze upéci menší bochník chleba, naopak to ale možné není. Navíc pokud chcete pekárnu využívat i k dalším úkonům, jako je například zavařování, větší objem jistě oceníte.
→ Důležitý je také materiál, ze kterého je pečící nádoba vyrobena:
- Teflonová forma – její výhodou je nepřilnavost, snadno se však poškrábe, proto vyžaduje citlivé zacházení.
- Nerezová forma – je velice odolná, avšak ne zcela nepřilnavá, proto je třeba důsledně hlídat teplotu pečení.
- Keramická forma – keramický povrch je nepřilnavý a navíc mechanicky odolný.
Počet hnětačů a způsob jejich vyjmutí
Hnětače uvnitř nádoby jsou nezbytné pro uhnětení těsta. Setkat se můžete s modely pekáren, které mají jeden nebo dva hnětače. Jeden hnětač je vhodnější pro domácí pekárny s menším objemem, u větších modelů se vyplatí vybírat variantu se dvěma hnětači – těsto lépe promísí.
Zatímco některé pekárny mají sklápěcí hnětače, u jiných zůstanou v těstě a je třeba je před pečením nebo po pečení z hotového pečiva opatrně vyjmout, což může být někdy problematické.
Plastová vs. nerezová domácí pekárna
K dostání za dostupnější cenu. Je vhodná pro ty, kteří nemají vysoké nároky na vzhled a pekárnu využívají spíše příležitostně, protože plastové modely bývají zpravidla mechanicky méně odolné.
Přestože jsou nerezové domácí pekárny o něco dražší, vyplatí se pořídit je v případě, že je chcete mít stabilně na kuchyňské lince a hojně využívat – nejen, že dobře vypadají, jsou také o poznání odolnější.
Zohledněte také vybavení domácí pekárny a možnosti využití!
Na komfort při ovládání pekárny mají vliv také provedení a dostupné funkce. Co by domácí pekárně nemělo chybět?
Pečící programy
Se postarají o průběh pečení za vás. Dle typu pečiva nastavíte konkrétní program, který zvolí vhodnou teplotu i čas pečení.
Displej
Slouží k přehlednému nastavení pekárny, zobrazuje také zbývající čas pečení, výhodou je podsvícení.
Kontrolní okénko
Umožní nahlédnout do pekárny bez toho, abyste museli otevřít víko, budete tak mít dokonalý přehled o průběhu pečení.
Funkce odloženého startu
Je velmi praktická v případě, že chcete mít čerstvě upečené pečivo k snídani. Jednoduše nastavíte čas, kdy má pekárna začít péct a o zbytek se přístroj postará.
Funkce noční pečení
Snižuje hlučnost pekárny, peče pomaleji a tišeji, takže vás nebude při spánku rušit.
Vyměnitelné formy
Některé pekárny jsou vybaveny náhradními formami, ve kterých lze péct například bagetky nebo 2 menší chleby naráz.
Odměrky na suroviny
Bývají součástí příslušenství, díky tomu snadno odměříte potřebné suroviny.
Nastavení barvy kůrky
Můžete si zvolit propečení kůrky dle libosti.
Nejčastěji kladené otázky při výběru domácí pekárny
1️⃣ Jak na jednoduchý chléb z domácí pekárny?
Jednoduchý, avšak chutný domácí chléb připravíte z 500 gramů hladké mouky (lze ji napůl smísit s žitnou chlebovou moukou), 300 ml teplé vody, 1 balení čerstvého droždí, 1 lžičky kmínu a 2 lžiček soli a octa. Suroviny stačí nasypat do hnětací nádoby (tekutiny je lepší nalévat jako první) a poté stačí spustit základní pečící program.
Další zajímavé články
Jak vybrat kávovar
Káva. Pomáhá nám vstávat, soustředit se i zůstat vzhůru. Pijeme ji už více než 500 let. Nikdy jsme ale neměli na výběr z tolik... celý článek
Jak vybrat mixér
Se správným mixérem vám práce v kuchyni půjde jako po másle. Poradíme vám, jak vybrat přístroj... celý článek
Jak vybrat odšťavňovač
S každým douškem čerstvé ovocné šťávy po ránu cítíte příliv nové energie, zvedne se vám nálada a hned se cítíte... celý článek