Mixér
Váš Kenwood Cooking Chef je dodáván s nádobou z nerezové oceli, ale zvlášť jsou dostupné kopatibilní skleněné a akrylové nádoby (rovněž s obsahem 1,5 litru).
Nerezová nádoba je nejen stylová, ale i velmi odolná (výborná pro zpracování tvrdého koření, cukru a ledu) a zachovává přísady chladné, což je skvělé v případě koktejlů, ovocných nápojů a mléčných koktejlů.
Mixér je všestranným nástrojem pro přípravu celé řady pokrmů. Piškoty pro základ dezertů a sýrové dorty lze v mixéru snadno zpracovat, přičemž lze strouhanku a hutné polévky rozmixovat do velmi jemné konzistence a mixér můžete použít dokonce pro drcení ledu do koktejlů nebo jiných chlazených nápojů.
Strouhanka: Mixér připraví skvělou čerstvou strouhanku – okrájejte kůrky a nakrájejte pečivo na kostičky, nebo jej nadrťte na dostatečně malé kousky, které projdou krytem nálevky. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost a nasypte kostičky pečiva do nálevky. Nepoužívejte čerstvé pečivo, protože má tendenci se lepit – nejlepší je pečivo staré jeden den. Když chcete připravit větší množství strouhanky, dávkujte pečivo postupně.
Piškotová drobenka: V mixéru lze rychle připravit piškotovou drobenku, která tvoří základ dezertů a sýrových dortů. Nejlepší je piškoty nalámat na kousky, a když přístroj pracuje, přidejte je do nádoby mixéru otvorem krytu nálevky. Postupujte raději podávkách, než abyste nádobu přeplnili.
Sekání ořechů: V malém množství můžete sekat loupané ořechy – zatímco přístroj pracuje, přidávejte je vrchem skrz otvor v krytu nálevky. Větší množství loupaných ořechů je lepší zpracovat pomocí food procesoru. Používejte pouze loupané ořechy.
Drcení ledu: V mixéru lze zpracovat ledové kostky do nápojů. Drtíte-li samotný led, vždy přidejte k ledovým kostkám trochu vody a na přístroji Cooking Chef zapněte funkci Pulse.
Nápoje: Od mléčných koktejlů přes ovocné koktejly až po alkoholické koktejly – mixér připraví váš nápoj během vteřiny. Pouze nalijte tekutinu, například mléko nebo ovocnou šťávu, přidejte čerstvé ovoce, například jahody nebo mango, a rozmixujte. Abyste dosáhli opravdové hustoty, můžete do nádoby mixéru přidat zmrzlinu, jogurt nebo dokonce šlehanou pěnu a rozmixovat je na hustý, pěnivý koktejl. Proč nezkusit koktejl z banánů a ořechů? Vložte banány nakrájené na plátky, jogurt s lískovými oříšky a 300 ml mléka a rozmixujte.
Majonéza: Jako alternativu k balónové metle můžete při přípravě majonézy použít mixér – viz recept na straně 155. Uveďte přístroj do chodu, sejměte víko nálevky a do nádoby pomalu rovnoměrně přilévejte olej. Nerezové ocelové čepele rozmělní vaječné žloutky a olej na emulzi, která vytvoří hustou a jemnou majonézu. Použijte alespoň 2 žloutky, aby byly čepele pokryty.
Paštiky: V mixéru lze úspěšně připravit jemnou paštiku z drůbežích jater či zeleninové paštiky a omáčky, například česnekovou a fazolovou paštiku, nebo avokádovou omáčku. Pro přípravu rychlé avokádové omáčky vložte do mixéru 2 nakrájená zralá avokáda se 60 ml (4 polévkové lžíce) créme fraîche a majonézy pro každé z nich a šťávu z limetky či citronu a rozmixujte. Před podáváním dochuťte a vychlaďte. Pravděpodobně nejlepší je mixovat paštiky a omáčky na nižší rychlost nebo pomocí funkce puls. Poté bude možná třeba, abyste setřeli obsah nádoby varuvzdornou stěrkou.
Omáčky: Mixér můžete požít pro přípravu lahodných omáček, například houbové omáčky, chilli omáčky nebo rajčatové omáčky podávaných s těstovinami, rybami, burgery, karbanátky či steaky.Omáčku nejprve uvařte a pak ji rozmixujte na pyré. Pyré lze připravit z měkkého syrového ovoce, jako jsou maliny, jahody nebo mango, přičemž přidáte trochu cukru a ovocné šťávy, tvrdé ovoce, například jablka, švestky nebo brusinky před mixováním povařte v trošce vody s cukrem, dokud nezměknou
Polévky: Pyré pro sametově jemnou polévku lze v mixéru připravit z mnoha zeleninových polévek, například hráškové, mrkvové, houbové, chřestové a artyčokové, přičemž zeleninu nejprve uvaříte. Do nádoby mixéru vložte vařenou zeleninu a přilijte vývar a na nejvyšší rychlost rozmixujte, až se vytvoří jemné hmota. Podobně lze rozmixovat polévky z plodů moře, avšak studené polévky, například gazpacho, se připravují ze syrových surovin. Je-li třeba, rozdělte polévku do dvou dávek.