Praktické tipy, jak vybrat dřez
Byť to tak možná na první pohled nevypadá, správný výběr dřezu hraje při zařizování kuchyně zásadní roli. Neměli byste jej proto uspěchat a vybírat s rozmyslem. Důležitou roli hraje nejen jeho vzhled a designové provedení, ale také materiál, kvalita a technické parametry. Jak tedy vybrat dřez správně?
Dřez je nedílnou součástí kuchyňské linky, kterou v případě, že vyberete kvalitní provedení, zdobí řadu let. Jedná se o zatěžovanou součást kuchyně, a to dokonce i tehdy, když používáte k mytí nádobí myčku. I tak v něm oplachujete potraviny, čistíte ovoce či zeleninu, napouštíte do něj vodu při uklízení linky nebo do něj odkládáte nádobí. Proto by měl být nejen designově zajímavý, ale především odolný a snadno udržovatelný. Další parametry jsou pak odvislé také na velikosti vaší rodiny, na tom, kolik času v kuchyni trávíte či jak často vaříte.
Výběr základního typu
Prvotním, čím byste se měli při výběru dřezu zabývat, je jeho tvar a velikost. Požadavky na ně závisí především na tom, kolik prostoru a kde máte v kuchyňské lince vymezeno. Na výběr máte následující možnosti:
Tento typ je určen především pro menší kuchyňské linky a méně početné domácnosti. Vybírat můžete z hranatých, oválných či rohových variant dle vašich preferencí. Součástí tohoto dřezu může být i odkapávací plocha pro umyté nádobí.
Je ideální především pro početnější rodiny a vášnivé kuchaře. Skládá se ze dvou částí, přičemž ta větší slouží k mytí nádobí, a ta menší pak například na umývání potravin. Stejně jako jednoduchý dřez může být i tento doplněn o odkapávací plochu.
Jedná se o speciální provedení dřezu, které poskytuje ideální řešení pro případ, kdy tvar kuchyňské linky či instalace vody neumožňuje jiné umístění dřezu, než do rohu linky.
Velikost samotného dřezu je pak dána šířkou spodní skříňky kuchyňské linky. V některých případech může být dřez širší než samotná spodní skříňka, ale důležité je, aby se do skříňky vešla jeho vana.
Pro komfortní používání dřezu je nezbytná jeho hloubka. Obecně platí, že čím hlubší dřez, tím je praktičtější. Ideální hloubka začíná na 20 centimetrech, byť standardně najdete na trhu dřezy již s 15cm hloubkou, které jsou ale nepraktické.
S hloubkou dřezu pak souvisí i výška umístění dřezu. Ta je individuální a závisí na velikosti osoby, která jej využívá. Obecně ale platí, že byste neměli být u dřezu skloněni, ale stát rovně. Měříte-li 170 cm a více, zvolte výšku dřezu v rozmezí od 95 do 105 cm. Při výpočtu správné výšky zohledněte také to, že čím hlubší dřez máte, tím více se budete muset sklonit.
Způsob montáže dřezu
Dalším parametrem, který byste měli před nákupem dřezu zvážit, je způsob jeho montáže. Na výběr máte ze tří možností:
Jedná se o nejběžnější způsob instalace, který je standardní především pro kuchyňské linky z dřevotřísky. Při tomto typu montáže zůstanou lehce vyvýšené okraje dřezu, proto je třeba zvýšené údržby a hygieny, aby nedocházelo k zatékání vody a tvorbě plísní.
Jedná se o takzvaný vnořený dřez, kdy je provedena spodní montáž a dřez splývá s kuchyňskou deskou. Tento typ instalace je však možný pouze tehdy, pokud máte kuchyňskou desku z voděodolného materiálu, jako je například přírodní kámen.
V tomto případě se používá celoplošný dřez, který nahradí část kuchyňské linky a zabere tak ze všech variant montáže nejvíce místa.
Pro výběr dřezu a jeho montáž je pak podstatná také orientace dřezu, která může být vzhledem k výtokovému otvoru buď levá nebo pravá. Levý dřez má hlavní vanu vlevo a odkapávací plochu vpravo, u pravého dřezu je tomu naopak.
Kvalitní montáž je základním faktorem zajišťujícím dokonalou funkčnost a dlouhou životnost dřezu, proto si na ní dejte opravdu záležet. Budete-li dřez zapouštět do linky, proveďte instalaci tak, aby byla kuchyňská deska chráněna proti zatékání vody.
Materiál dřezu
Posledním zásadním parametrem, který hraje při výběru dřezu rozhodující roli, je materiál, ze kterého je dřez vyroben. Ten totiž zajišťuje, jak odolný dřez je a jak dlouhá bude jeho životnost. Pojďme si tedy představit typické materiály, z kterých jsou dřezy vyráběny, a jejich výhody a nevýhody.
Nerezový dřez
Nerezový dřez patří k nejčastěji používaným a nejvyhledávanějším typům dřezů. Důvodů je k tomu hned několik – od neutrálního vzhledu, který se dá snadno kombinovat s jakýmkoliv vybavením kuchyně včetně dřezového příslušenství, přes jednoduchou údržbu až po velkou odolnost, a to jak vůči chemickým i mycím prostředkům a vysokým teplotám, tak i vůči korozi. Díky jeho hladkému povrchu je také vysoce hygienický a není tak náchylný k usazování nečistot a bakterií.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Granitový dřez
Stále oblíbenějším řešení kuchyňských linek je granitový dřez, který svým vzhledem připomíná přírodní kámen a představuje tak nejen elegantní, ale i praktické řešení. Nejčastěji jsou granitové dřezy vyrobeny z 80 procent z křemenných písků (žuly), 15 procent tvoří akrylátové či polyesterové pojivo a zbylých 5 procent jsou barviva. A právě díky obsahu barviv je nabízen v široké škále barev, takže si jej můžete vybrat přesně podle svých barevných požadavků a sladit tak kompletně celou kuchyni. Navíc je granitový dřez extrémně odolný – vydrží teplotu až 1 000 °C, odolává mechanickému poškození a je stálobarevný. Doplnit jej můžete bateriemi v totožném provedení.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Tectonitový dřez
Tectonitové dřezy jsou oblíbené zejména díky příznivé ceně a dobré odolnosti. Tectonite je ze 100% synteticky vyrobeného materiálu (tzv. SMC – Sheet Molding Compound), který je znám z automobilového průmyslu. Jedná se o kompozitní materiál, který obsahuje i skelná vlákna. Tectonitové dřezy odolávají vysokým teplotám, jsou extrémně pevné, avšak levnější kousky jsou náchylné na poškrábání (tyto dřezy totiž nebývají probarveny do hloubky).
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Keramický dřez
Elegantní nadčasový design, stálobarevnost a odolnost – přesně tak by se dal charakterizovat keramický dřez. Navíc už dnes nemusíte zůstávat pouze u bílého provedení, protože je nabízen v nejrůznějších barvách či v matné úpravě. Je extrémně odolný vůči vysokým teplotám, a to dokonce ještě více než žula. Stejně tak odolává i agresivním chemickým prostředkům, kyselinám či louhům, skvrnám i poškrábání. Potěší vás svou dlouhou životností a snadnou údržbou.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Další typy dřezů
Méně typickým, přesto ale v moderních kuchyních vyhledávaným, je skleněný dřez, který představuje jakousi známku luxusu. Je třeba vybírat opravdu kvalitní výrobek, který bude odolný vůči nárazům – počítat však musíte s vysokou pořizovací cenou.
Opačným typem jsou pak plastové dřezy, které jsou levné, snadno omyvatelné, ale vzhledově ne moc přitažlivé, a navíc je třeba důsledně prověřit kvalitu materiálu – pokud se rozhodnete pro tuto variantu, je třeba vybrat opravdu kvalitní PVC, u kterého bude záruka, že se z něj nebudou uvolňovat žádné škodlivé látky.
Nejčastější otázky při výběru dřezu
1️⃣ Vyplatí se dřez s odkapávačem?
Ano, vyplatí. Odkapávač, který je s dřezem spojen je ze stejného materiálu a velmi snadno se udržuje. Navíc je odkapávač lehce naklopen do dřezu, takže odkapávající voda pak stéká rovnou do něj, a vy tak nemusíte vylívat vodu ven, jako je tomu u samostatných odkapávačů.
Další zajímavé články
Jak vyčistit granitový dřez
Granitové dřezy se díky kladným vlastnostem rychle staly oblíbenou součástí kuchyňské linky ve většině... celý článek
Jak vyčistit odpad
Kdo by neznal ucpané umyvadlo, vanu nebo toaletu. Vinou usazenin se odpadní systém snadno zanese, začne... celý článek
Jak vyčistit troubu
Každou troubu je třeba čas od času vyčistit od zapečených usazenin a mastnoty. Jak na to, aby byla práce co nejméně.... celý článek