Koření Skýpala Tymián celý, koření a ochucovadla, 1000 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
EU
Použití:
Do zvěřinových pokrmů a tučných mas. Používá se k přípravě zvěřiny a drůbeže, do nádivek, polévek a omáček (tradiční česká svíčková), v dušených pokrmech s kombinací piva a červeného vína, do paštik, klobás a mletých mas.
V lidovém léčitelství bývá tymián doporučován k léčbě horních cest dýchacích, rozpouští hlen a uvolňuje křeče. Jsou mu též připisovány účinky ke snížení tělesné teploty, zklidnění organismu a účinky dezinfekční. Přináší úlevu při astmatu a bolestech v krku.
Popis:
TYMIÁN OBECNÝ CELÝ (Thymus vulgaris)
Tymián je malý víceletý stálezelený polokeř, dorůstající výšky až 40 cm. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Listy jsou malé, šedozelené barvy, květy narůžovělé až fialové. Pochází z oblasti Středozemního moře. Dnes se pěstuje všude v mírných klimatických podmínkách.
Tymián je základní bylinou evropských kuchyní, na rozdíl od ostatních bylinek vydrží dlouhé vaření.