Koření Skýpala Rozmarýn, koření a ochucovadla, 100 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
Španělsko
Použití:
K ochucení skopového a králičího masa. Používá se k rybám a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso, hodí se k dušené zelenině, bramborovým pokrmům, ale i k dochucení omáček a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoha kořenících směsí (paela, gyros, kebab, barbecue aj.). Užívá se při žaludeční nevolnosti, při kolikách, křečích a žlučníkových problémech. Rozmarýn zklidní organismus a příznivě působí na krevní oběh. Má dobré insekticidní a dezinfekční účinky
Popis:
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ CELÝ (Rosmarinus officinalic)
Listy dřevnaté trvalky. Rozmarýn lékařský je stálezelená trvalka z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), vysoká až 1,5m. Má modrozelené listy vonící po pryskyřici. Kvete malými fialově zbarvenými květy. Pochází ze Středomoří, kde i dnes roste divoce. V současné době se převážně pěstuje ve Španělsku, Francii, Americe a severní Africe.
Rozmarýn si zachovává svou vůni i po dlouhém vaření.