Koření Skýpala Pískavice celá, koření a ochucovadla, 100 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
Řecko
Použití:
Do indické nakládané zeleniny. Semena se používají do indické nakládané zeleniny a chutney, do jihoindické mleté směsi sambhar a do bengálských panch phoron, je vhodná k čočce.Užívá se při onemocnění horních cest dýchacích, bronchytidě a bolestech v krku jako čaj nebo kloktadlo, upravuje zažívání a omezuje pocení.
Popis:
PÍSKAVICE CELÁ – ŘECKÉ SENO (Trigonella foenum-graecum)
Pískavice je aromatická rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae), její pravlastí je jihovýchodní Evropa a západní Asie. Je to keříčkovitá bylina asi 50cm vysoká, s trojčetnými listy a žlutými bobovitými květy, plody jsou více semenné lusky.
Krátké opražení zjemní chuť a vůni semen, dodá příchuť ořechů, nebo praženého cukru, k přípravě pasty ze semen je potřeba nejdříve semena několik hodin namáčet.