Koření Skýpala Petržel kořen kostky, koření a ochucovadla, 100 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
Polsko
Použití:
V kuchyni má všestranné využití, přidává se do polévek a omáček, do pomazánek, bylinkových másel, na vařené a fritované přílohy jako dekorace, při výrobě studených mís, jednohubek a chlebíčků, do salátů a zeleninových pokrmů.
Petržel má vysoký obsah vitamínů, má příznivý vliv při zažívání, podporuje tvorbu moči a odvodňuje organismus. Pomáhá též při nepravidelné menstruaci, čistí krev a mírně snižuje teplotu. Pozor na použití v těhotenství, neboť některé látky ve větším množství jsou toxické.
Popis:
PETŽEL ZAHRADNÍ SUŠENÁ KOSTKA (Petroselinum crispum)
Sušený kořen petržele zahradní. Petržel zahradní je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Prvním rokem vytváří listovou růžici, druhým rokem vybíhá do květu. Pochází z oblasti Mediteránu, kde ji konzumovali již v antických dobách staří Řekové a Římané, kteří věřili, že petržel dává sílu a chrání před nadměrným pitím vína. Dávali ji proto gladiátorům před začátkem zápasu.