Koření Skýpala Pepř zelený lákovaný, koření a ochucovadla, 50 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
Indonésie
Použití:
Do pepřových omáček, na kotlety a krkovice. Zelený pepř je měkký a silně aromatický, proto se přidává do paštik, uzenin, marinád, dresingů, pomazánek, na steaky, bifteky, rožněné a pečené maso, do mletých mas a zeleninových pokrmů. Netradiční chuť vytváří ve sladkých pokrmech, např. jahody se zeleným pepřem nebo pepřová čokoláda.
Složení:
Pepř zelený celý, solný roztok 12–16%, kyselina octová 0,6%.
Popis:
PEPŘ ZELENÝ CELÝ V NÁLEVU
PEPŘ ZELENÝ CELÝ (Piper nigrum)
Pepř černý je plod asijské liány pepřovníku černého. Je to vytrvalá popínavá rostlina, která dorůstá délky až 7m. Listy jsou široce eliptické až srdčité, květy jsou sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Zelený pepř jsou nezralé bobule sušené za vysokých teplot, nebo se nakládají do octa a soli.
Dějiny obchodu s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo otázkou prestiže. Obchodnící bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni pepřové žoky. Obchodní stezky s pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byly rozvraceny i mocné říše. Jedna unce pepře byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako oběživo a renta. Nejdůležitějšími producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie, Malajsie a Vietnam.