Koření Skýpala Pastinák granulovaný, koření a ochucovadla, 100 g
Typ potraviny
Popis
Země původu:
Polsko
Použití:
Plody mohou být použity dokonce jako kořenící přísada do polévek či omáček. Nejhodnotnější jsou v tomto směru kořeny pastináku, které mají chuť podobnou sladší petrželi. Je možné konzumovat pastinák syrový či vařený v salátech či polévkách, stejně jako jinou kořenovou zeleninu. Kromě léčivých účinků je prokázáno, že rostlina byla od dávných dob užívána k přímé spotřebě, tedy k jídlu.
Popis:
PASTINÁK SETÝ Granulovaný (Pastinaca sativa), lidově „pastiňák“,.Sušený kořen pastináku setého. Spadá do čeledi miříkovité (Apiaceae), někdy také označované okoličnaté[1].Pastinák je vytrvalá bylina, která může dosahovat výšky 30–100 cm.
Rostlina kvete žlutými až žlutozelenými květy ve druhém roce života,
přičemž doba květu zahrnuje dobu letních prázdnin, tedy červenec a
srpen, případně i počátek září. Rostlinku můžeme nalézt v teplejších
oblastech, kde je schopna získat alespoň trošku slunečního záření. Co se
jejího původu týče, pochází z Kavkazu, postupně však zdomácněla v Evropě a byla loděmi převezena a následně pěstována i v Americe a Austrálii.Kořeny pastináku jsou mnohdy připodobňovány ke známější kořenové zelenině – mrkvi. Kořen pastináku lze ale od mrkve velice snadno rozlišit, má totiž mnohem výraznější chuť a bledší zabarvení.