Koření Skýpala Muškátový ořech mletý, 100 g
Popis
Země původu:
Grenada
Použití:
Jádro semen plodů muškátovníku pravého. Muškátový oříšek se v kuchyni využívá více než květ, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso.
Popis:
MUŠKÁTOVÝ OŘECH CELÝ (Myristica fragranc)
Muškátový ořech celý je produkt muškátovníku pravého. Je to tropický strom až 15m vysoký s nápadně lesklými listy, drobnými květy a zajímavými plody. Jsou to jednosemenné kulovité peckovice s okrovou pokožkou, které v době zralosti pukají a odhalují semeno (muškátový ořech), kryté sytě červeným roztřepeným míškem (muškátový květ celý). Stálezelený strom pochází ze souostroví Banda (Moluky) v Indonésii a dožívá se věku až 100let. V 6. století byla obě koření předmětem obchodu s Alexandrií, který zajišťovaly velbloudí karavany. Do Evropy je dovezli pravděpodobně křižáci, později v 18.století portugalští mořeplavci.
Ořech je důležitou farmaceutickou surovinou, upravuje trávení a odstraňuje křeče, působí údajně i jako afrodisiakum. Ve větších dávkách cca. nad 5g však působí toxicky, vyvolává halucinace a psychické poruchy.