Koření Skýpala Koriandr mletý, 100 g
Popis
Země původu:
Česká republika (podhůří Orlických hor)
Použití:
Používá se v mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů, na drůbeží a skopové maso. Plody koriandru se využívají v kuchyni už od starověku, mají nasládlou chuť a citrusovou vůni. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI – indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary, do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém průmyslu.
Popis:
KORIANDR CELÝ (Coriandrum sativum)
Má nasládlou chuť a citronové aroma Jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiacea). Dorůstá výšky až 1 m a tvoří bílé nebo růžové květy, které jsou seskupeny v okolíky. Pochází ze západní Asie a oblasti Mediteránu. Dnes se pěstuje po celém světě.
Nať koriandru má svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Je známá také jako čínská petržel.
Plody koriandru napomáhají zažívání, povzbuzují střevní peristaltiku a uvolňují křeče. Mají příznivý vliv na nervovou soustavu a podporují funkci slinivky.