Koření Skýpala Kopr sušené špičky, 50 g
Popis
Země původu:
Česká republika (oblast Bohušovic a Litoměřic)
Použití:
V kuchyni má všestranné využití při konzervaci okurek, zelí, cibule, do polévek a omáček, vaječných a bramborových jídel, do zeleninových salátů, dresingů a majonéz. Koprová silice se používá při výrobě likérů.
Popis:
KOPR VONNÝ (Anethum graveolens)
Sušené špičky kopru vonného
Jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), která tvoří 80–150cm vysoké, duté, větvené lodyhy s listy dělěnými do úkrojků, květy jsou žlutozelené, sestavené do větších okolíků. Pochází ze střední Asie.
Plody jsou bohaté na minerální látky, zastavují škytání, podněcují funkci žaludku a střev, zlepšují chuť k jídlu a jsou osvědčené při střevních kolikách. Příznivě působí na funkci žláz prsu a zvyšují tvorbu mateřského mléka.