Koření Skýpala Kardamom mletý, 100 g
Popis
Země původu:
Guatemala
Použití:
Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť, tvoří jednu z hlavních složek mnoha směsí, používá se do cukrovinek, sladkého pečiva, pudinků a zmrzlin (kulfi). Rozmělněnými tobolkami se ochucuje rýže, dušené a vařené pokrmy, hodí se do pečených jablek, mírně povařených hrušek a ovocných salátů. Je základem pro berbere, mleté kari, dals, masaly, pilafy, indický rýžový pudink (kheer) a zhug.
Semena mají povzbuzující účinky a používájí se jako afrodisiakum, údajně je vhodným prostředkem proti nadýmání, bolestí břicha, zvracení a průjmu.
Popis:
KARDAMOM MLETÝ (Elettaria cardamomum)
Je téměř dva metry vysoká vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovité (Zingiberaceae). Kardamom roste planě v deštných lesích jižní Indie (Kardamomské vrchy). V současné době se pěstuje Vietnamu, Tanzánii a Papui-Nové Guinei. Největším vývozcem světa se stala Guatemala. Do Evropy se dostal díky karavannímm obchodním stezkám. Z Konstantinopole do Skandinávie ho přinesli Vikingové, kde se těší velké oblibě dodnes.