Koření Skýpala Badyán celý, 100 g
Popis
Země původu:
Egypt
Použití:
Používá se při nakládání ovoce a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
V léčebném využití se využívá hlavně nálev. Anýz je prostředkem podporující vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Podporuje tvorbu mateřského mléka, do něj se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávícího traktu
Popis:
ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum)
Jednoletá rostlina, která se pěstuje na Balkáně, Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech i v Česku.
Zralý anýz aromaticky voní a má nasládlou chuť.