Steba sous vide SV 1 Precise
Popis
Hvězdou kuchyně
Už jste slyšeli o kuchyňské úpravě sous-vide? Podstatou je příprava potravin ve vakuu a při nízké a konstantní teplotě po dlouhou dobu. Výsledkem sous-vide bude vždy měkké a šťavnaté maso, ale i zelenina, houby nebo ovoce. Nejdůležitějším rysem této kuchyňské úpravy je, že dochází k zachování veškerých chuťových a výživových složek potravin. Sous-vide s přístrojem SV 1 Precise od německé značky Steba zvládne i kuchař začátečník a může se stát snadno hvězdou kuchyně.
Spotřebič SV 1 Precise od Steba o objemu 6 litrů je v provedení z nerezové oceli. Vakuový hrnec umožňuje vaření s přesností na 1 °C. Potraviny zavakuované do speciálních sáčků se v přístroji vaří ve vodní lázni, a to při nízkých konstantních teplotách. Teplotu a dobu přípravy, které se odvíjí od tloušťky a druhu potraviny, snadno nastavíte pomocí tlačítek na ovládacím panelu spotřebiče. V přiloženém návodu najdete základní přehled teplot a délky úpravy jednotlivých potravin. Přístroj je jednoduchý na obsluhu a údržbu, která umožňuje mytí v myčce.
Metoda sous-vide nabízí širokou škálu využití. V přístroji připravíte steaky i větší kusy mas, ryby a mořské plody, ale i ovoce a zeleninu. Metoda dokonce umožňuje i zpracování vajec. Výhodou přípravy pokrmů ve vakuovém hrnci je zachování nutriční hodnoty a šťavnatosti pokrmů. Díky tomu si i začínající kuchaři mohou troufnout připravit hovězí maso, aniž by ho vysušili.
Vlastnosti
Sous-Vide
|
Další výhody hrnce:
|
- příkon: 500 W
- objem: 6 l
- barva: nerez + černá
Sous-vide
Grilování se sous-videGrilování potravinám dodá výraznou chuť a vůni, ale může se snadno stát, že neodhadnete sílu žáru v grilu a maso zvenku spálíte – bude vysušené a tvrdé, ale zároveň uvnitř zůstane nedodělané. Nejlepším způsobem, jak dosáhnout dokonale ogrilovaného masa, je použití metody sous-vide. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jedná se tepelnou úpravu potravin při nízké a konstantní teplotě ve vodní lázni. Potravina je přitom uzavřena do vakuového obalu, aby si zachovala uvnitř veškerou chuť a šťávu. Potřebujete k tomu vakuový hrnec sous-vide (dostupný vakuový hrnec pro domácí využití nabízí značka Steba) a vakuovačku. Po uvaření a vyndání z vodní lázně stačí maso jen na pár minut hodit na gril. Nejen, že vám odpadne netrpělivé čekání a hlídání masa, ale vyhnete se nerovnoměrnému opékání. Díky tomu, že nebude z masa odkapávat přepálený tuk, snížíte vystavení působení nežádoucích chemických a karcinogenních látek. Grilování se tak stane zdravějším. Výhodou také je, že nemusíte být přeborník v grilování a výtečného výsledku docílíte i při přípravě nepříliš kvalitních nebo tuhých mas. Navíc bylinky, které spolu s masem zavakuujete, prostoupí skrz celou surovinu a budou v hotovém jídle cítit, přestože je již při grilování nepoužijete. |