Masahiro Sada nožů Masahiro MSC 110_6162
Popis
Sada Masahiro v dárkovém balení, která se skládá z nožů MSC Chef 180 mm a MSC Nakiri 160 mm. Tato řada nožů představuje nezbytné minimum, které by nemělo chybět v žádné kuchyni, a navíc jsou zabaleny v krásné krabičce a představují ideální dárkovou sadu.
Kuchařský nůž je jedním z nejčastěji volených nožů v kuchyni, a to jak profesionálními kuchaři, tak amatérskými kuchaři. Charakteristický tvar nože, který pochází z francouzské kuchyně, se používá k mnoha kuchyňským pracím a název kuchařský nůž podtrhuje skutečnost, že je nepostradatelným nástrojem každého kuchaře. Nůž je velmi lehký a rukojeť dobře padne do malé i velké ruky. Díky dokonalému vyvážení čepele a rukojeti umožňuje rytmický, velmi účinný kývavý pohyb po povrchu při krájení nebo sekání různých produktů.
Nakiri je víceúčelový nástroj, který lze použít k sekání, krájení a kostičkování nebo k jemnému sekání čerstvých produktů. Nůž má tvar úzkého sekáčku a také připomíná tradiční japonský nůž Usuba, ale na rozdíl od jednostranně broušeného nože Usuba je nůž Nakiri broušený oboustranně. Velmi tenké ostří prochází krájenými produkty bez sebemenšího odporu. Samotná, i když malá hmotnost nože stačí k hlubokým řezům do rajčat, cibule a jiné zeleniny nebo ovoce. Velká plocha nože se často používá také k přenášení nakrájených produktů z prkénka přímo do pánve, hrnce nebo jiné nádoby.
Masahiro MSC jsou nože koncipované s ohledem na domácího uživatele. Nenajdeme zde mnoho specializovaných nožů různých tvarů. Místo toho zde najdeme základní a nejčastěji používané nože pro domácí kuchyňské práce: kuchařský nůž, nůž santoku a malý univerzální nůž. Existuje také tradiční japonský nůž na krájení zeleniny – nakiri.
Ocel MBS-26 použitá pro nože této řady je unikátní slitinou uhlíku (0,85–1,00 %), chromu (13–15 %) a molybdenu, manganu a vanadu. Za své výjimečné vlastnosti vděčí materiál speciálnímu tepelnému zpracování. Tajemství třístupňového procesu, který se skládá z kalení, chlazení při velmi nízké teplotě a popouštění až do tvrdosti 58–59 HRC, zná pouze majitel společnosti, rodina Hattori. Vzniklá ocel umožňuje broušení na nebývalou úroveň ostrosti a udržení vysoce agresivního ostří po velmi dlouhou dobu je charakteristickým rysem nožů Masahiro, který uznávají uživatelé po celém světě. MBS-26 patří do skupiny tzv. nerezavějících ocelí a při styku s kyselými produkty nereaguje změnou barvy ani zápachu. Udržet nože z této slitiny v bezvadném lesklém stavu není problém. Postačí pouhé omytí ve vlažné vodě s přípravkem na mytí nádobí. Nezapomeňte nůž po čištění otřít do sucha.
Rukojeť z dřeva pakkawood je dokonale tvarovaná a opracovaná, takže nůž působí jako přirozené prodloužení ruky a práce s ním je snadná a velmi příjemná.
Typ oceli: MBS-26
HRC: 58–59
Materiál rukojeti: pakkawood
Způsob ostření: oboustranné, asymetrické 80/20
Rozměry:
Celková délka (A): Šéfkuchař: 303 mm; Nakiri: 282 mm
Délka čepele (B): Kuchař: 182 mm; Nakiri: 162 mm
Šířka ©: Šéfkuchař: 44 mm; Nakiri: 48 mm
Tloušťka (D): Kuchař: 1,8 mm; Nakiri: 1,8 mm
Hmotnost: Chef: 109 g; Nakiri: 128 g
Užitečné informace:
Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto doporučujeme používat je s náležitou opatrností.
Nože Masahiro by se neměly používat k řezání mražených výrobků (s výjimkou sérií určených k tomuto účelu).
Nepoužívejte nože k jiným účelům než k jídlu.
Ke krájení používejte dřevěná nebo plastová prkénka.
Nože nemyjte v myčkách nádobí, protože by došlo k poškození ostří.
Umyjte nůž v teplé vodě s přípravkem na mytí nádobí.
Po umytí nůž otřete do sucha.
Výrobce: Masahiro
Styl: westernový
Typ nože: kuchařský nůž, na krájení zeleniny
Rukojeť: dřevěná
Délka čepele: 16–19 cm