Masahiro Sada Masahiro s blokem na nože SSB_MVH_6
Popis
Sada nožů Masahiro s magnetickým blokem ze speciálně vybraného dubového dřeva. Sada obsahuje pět nožů z řady MV-H: Chef 210 mm, Santoku 175 mm, Bread 240 mm, Utility 120 mm a Paring 90 mm. Dokonale sladěná řada nožů, s nimiž zvládnete většinu krájecích úkolů, spolu s krásným blokem tvoří dokonalou dárkovou sadu.
Nůž Chef je jedním z nejčastěji volených nožů do kuchyně, a to jak profesionálními kuchaři, tak i amatéry. Charakteristický tvar nože, pocházející z francouzské kuchyně, se používá pro mnoho kuchyňských úkolů a název kuchařský nůž, podtrhuje skutečnost, že je nepostradatelným nástrojem každého kuchaře. Nůž je velmi lehký a rukojeť bezpečně padne do malé i velké ruky. Díky dokonalému vyvážení čepele a rukojeti umožňuje rytmický, velmi účinný, kývavý pohyb po povrchu při krájení nebo sekání různých produktů.
Nůž Utility s délkou čepele 120 mm je univerzální nůž, který je menší verzí kuchařského nože. Jeho všestranné použití, které se osvědčí všude tam, kde je kuchařský nůž příliš velký, z něj činí nezbytnou součást kuchyňského vybavení.
Santoku je tradiční japonský nůž, který je často označován jako ekvivalent západního kuchařského nože. Japonský název tohoto velmi oblíbeného nože znamená „tři vlastnosti“ nebo „tři ctnosti“. To odkazuje na skutečnost, že tento nůž, jehož charakteristický vzhled připomíná kombinaci kuchařského nože a sekáčku, se velmi dobře hodí ke krájení, porcování a sekání a především je vynikající pro manipulaci s masem, rybami a zeleninou.
Nůž Bread s 240 mm dlouhou vroubkovanou čepelí byl vyvinut pro krájení chleba. Snadno si poradí s tvrdou kůrkou i měkkým vnitřkem chleba a vytváří estetické plátky s minimem drobků. Někteří kuchaři tento nůž používají také ke krájení čokolády, rajčat nebo citrusových plodů.
Součástí sady je také 90mm nůž Paring, nůž určený k loupání a manipulaci s drobnými produkty, jako je ovoce a zelenina. Ostře zašpičatělá špička umožňuje snadné manévrování a malá velikost umožňuje pohodlné loupání v ruce nebo krájení malých produktů na prkénku.
Ocel MBS-26, která byla použita k výrobě nožů této řady, je jedinečná slitina uhlíku (0,85–1,00 %), chromu (13–15 %) a molybdenu, manganu a vanadu. Za své výjimečné vlastnosti vděčí speciálnímu tepelnému zpracování. Tajemství třístupňového procesu spočívajícího v kalení, chlazení při velmi nízké teplotě a popouštění až do tvrdosti 58–59HRC zná pouze majitel společnosti, rodina Hattori. Výsledná ocel umožňuje ostření na nebývalou úroveň ostrosti a udržení vysoce agresivního ostří po velmi dlouhou dobu je charakteristickým rysem nožů Masahiro, který uznávají uživatelé po celém světě. MBS-26 patří do skupiny tzv. nerezových ocelí a při styku s kyselými produkty nereaguje změnou barvy ani zápachu. Udržet nože z této slitiny v bezvadném lesklém stavu není problém. Postačí pouhé umytí ve vlažné vodě s přípravkem na mytí nádobí. Jen nezapomeňte nůž po čištění otřít do
sucha.
U nožů řady MV-H je rukojeť vyrobena z materiálu zvaného polyacetal (POM). Tato hygienická rukojeť s antibakteriálními vlastnostmi se vyznačuje mimořádnou trvanlivostí a odolností proti poškození. Rukojeť byla zajištěna třemi dokonale usazenými nýty a mezi ní a čepelí je použita další kovová výztuha.
Nože této řady jsou broušeny oboustranně, ale na rozdíl od většiny západních výrobců je Masahiro brousí asymetricky 80/20. To znamená, že ostří je v ose nože posunuto na jednu stranu. Výhodou asymetrického broušení je až o 35 % tenčí ostří ve srovnání se symetrickým nožem, a tedy mnohem ostřejší ostří.
Užitečné informace:
Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto doporučujeme používat je s náležitou opatrností.
Nože Masahiro by se neměly používat ke krájení mražených výrobků (s výjimkou řady určené k tomuto účelu).
Nepoužívejte nože k jiným účelům než k výrobě potravin.
Ke krájení používejte dřevěná nebo plastová prkénka.
Nože nemyjte v myčkách nádobí, protože by došlo k poškození ostří.
Nože myjte v teplé vodě s přípravkem na mytí nádobí.
Po umytí nůž otřete do sucha.
Typ oceli: MBS-26
HRC: 58–59
Materiál rukojeti: Materiál rukojeti: POM (polyacetal)
Způsob ostření: oboustranné, asymetrické 80/20 (vroubkované pro nůž na chléb)