Masahiro nůž Sankei Santoku 165mm černý [35841]
Popis
Masahiro
Santoku je tradiční japonský nůž, který je často označován za protějšek západního nože šéfkuchaře. Japonský název tohoto velmi populárního nože znamená „tři výhody“ nebo „tři ctnosti“. To navazovalo na skutečnost, že tento nůž, jehož charakteristický vzhled připomíná kombinaci kuchařského nože s sekáčkem, je velmi vhodný pro krájení plátků, kvásku a sekání.
Ocel MBS-26, který byl použit na výrobu nožů této řady, je unikátní slitina uhlíku (0,85–1,00%), chromu (13–15%) a molybdenu, manganu a vanadu. Tento materiál vděčí za své výjimečné vlastnosti speciálnímu tepelnému zpracování. Tajemství třístupňového procesu, který skládá z kalení, chlazení při velmi nízkých teplotách a temperování až do dosažení tvrdosti 58–59 HRC, je známo pouze majiteli firmy – rodině Hattori. Takto získaná ocel dokáže zaostřit na nebývalou úroveň ostrosti a zachování vysoké agresivity ostří po velmi dlouhou dobu je charakteristickým rysem nožů Masahiro, které jsou uznávány uživateli po celém světě. MBS-26 patří do skupiny tzv. nerezové oceli, nereaguje při kontaktu s kyselými produkty změnou barvy nebo zápachu. Udržování nožů z této slitiny v bezvadném lesklém stavu není žádný problém. Stačí obyčejné mytí ve vlažné vodě s přidáním mycího prostředku. Jen je třeba pamatovat na to, že po umytí otřete nůž do sucha.
Jednoduchý a funkční tvar rukojeti ze dřevěného pakkawoodu dodává noži jedinečný charakter. Dokonale vyleštěná rukojeť s na dotek neviditelnou dvojicí nýtů umožňuje velmi pohodlnou práci s tímto nástrojem i po delší dobu.
Řada Sankei je určena především amatérským kuchařům, ale bez problémů si poradí i s náročnými podmínkami restauračních kuchyní. Skupina skládá ze šesti základních nožů, jako jsou: kuchařský nůž, santoku, škrabka (paring), menší univerzální nůž (ostří délky 15 cm) a nůž na krájení a krájení pečiva. Kompaktní rozměry, velmi dobré vyvážení a nízká hmotnost jsou charakteristickými znaky této řady. Stejně jako všechny produkty Masahiro i nože Sankei byly vyrobeny s náležitou péčí a vášní pro dokonalé dokončování i těch nejmenších detailů.
Užitečné informace:
- Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto doporučujeme používat s náležitou opatrností.
- Nůžky Masahiro nepoužívejte tento nůž na krájení zmrazených potravin (kromě řady určené k tomu).
- Nepoužívejte nože k jiným účelům než k potravinám.
- Pro krájení používejte dřevěná nebo plastová krájecí prkénka.
- Nemyjte nože v myčkách nádobí, které poškozují řeznou hranu.
- Nůž umyjte v teplé vodě s přidáním mycího prostředku.
- Po umytí nůž otřete do sucha.
Typ oceli: MBS-26 HRC: 58–59 Materiál rukojeti: dřevo pakkawood Způsob ostření: oboustranný, asymetrický 80/20 Rozměry: Celková délka (A): 285 mmDélka čepele : 165 mm Šířka ©: 48 mm Tloušťka (D): 1.8 mm Hmotnost: 117 g
- Kód výrobce: 35841