Masahiro nůž MV-L Boning 160mm [14171]
Popis
Masahiro
Masahiro MV-L Boning s délkou čepele 160mm je nůž určený k uvolnění s charakteristickou velmi úzkou čepelí s kulatou špičkou navrženou tak, aby s ním bylo možné snadno manévrovat kolem kostí, mezi klouby a mezi šlachami a chrupavkami syrového masa. Díky těmto vlastnostem je uvolňovací nůž nezbytný pro provádění tohoto typu činností v každé kuchyni, což je výhodnější než nákup uvolněného masa. Pro uvolnění drůbeže a ryb lépe hodí nůž s flexibilní čepelí (flexible), zatímco pro červené maso takový s čepelí tužší. Uvolňovací nůž v případě potřeby, zejména ten s flexibilní čepelí lze použít i pro filetování.
MV-L je nejnovější skupina nožů vyráběná Masahiro a její předlohou je řada BWH. Při výrobě zde byla použita také molybden-vanadiová, vysoce uhlíková, nerezová ocel MBS-26, která prošla třístupňovým procesem kalení až do dosažení tvrdosti 58–59 HRC. Jako každá čepel vycházející ze závodu Masahiro byla dovedena k dokonalosti řemeslníky s více než 30 lety zkušeností.
Rukojeť je vyrobena ze dřeva s názvem Black Pakkawood, jehož četné vrstvy byly pod velkým tlakem a při vysoké teplotě slisovány do jednotného, velmi odolného materiálu odolného proti vlhkosti a vodě. Ve srovnání s řadou BWH jsou rukojeť MV-L oblejší a s menším objemem, přizpůsobená uživatelům středními a menšími rukama. Dřevěná rukojeť s antibakteriální úpravou snadno udržuje jako plast, je zajištěna třemi perfektně usazenými a leštěnými nýty.
Dalším rozdílem mezi řadami MV-L a BWH je mírně tenčí klín, který usnadní zařezávání do krájených produktů. Rozdíl v tloušťce klínu a rukojeti také promítá do hmotnosti, která je nižší až o více než 20%.
Nože z této řady jsou nabroušené ze dvou stran, ale na rozdíl od většiny západních výrobců je Masahiro ostří asymetricky 80/20. To znamená, že řezná hrana je posunuta na jednu ze stran v ose nože. Výhody použití asymetrického ostření jsou až o 35 % oproti symetrické čepeli tenčí řezná hrana, čímž je mnohem ostřejší.
Užitečné informace:
- Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, doporučujeme proto používat s náležitou opatrností.
- Nůžky Masahiro nepoužívejte toto krájení zmrazených produktů (kromě série k tomu určené).
- Nepoužívejte nože k jiným účelům než k potravinám.
- Pro krájení používejte dřevěná nebo plastová krájecí prkénka.
- Nemyjte nože v myčkách nádobí, které poškozují řeznou hranu.
- Umyjte nůž v teplé vodě s přídavkem mycího prostředku.
- Po umytí otřete nůž do sucha.
Typ oceli: MBS-26 HRC: 58–59 Materiál rukojeti: dřevo black pakkawood Způsob ostření: oboustranný, asymetrický 80/20 Rozměry: Celková délka (A): 288 mm Délka čepele : 160 mm Šířka ©: 28 mm Tloušťka (D): 2.0 mm Hmotnost: 110 g
- Kód výrobce: 14171