Masahiro nůž Bessen Takohiki 240mm [16229]
Popis
Masahiro
Masahiro Takohiki je nůž, jehož dlouhá čepel najde využití při krájení velmi tenkých plátků nebo filetování ryb. V asijské kuchyni nůž Takohiki stejně jako Yanagiba nejčastěji používá k přípravě sushi nebo sashimi. Nůž Takohiki pocházející z oblasti Tokia mírně liší od nože Ósaki Yanagi. To, co je vidět na první pohled, je na rozdíl od Yanagiby zakončeno obdélníkově. Takové řešení hodí např. pro zvedání hotových plátků z krájecího prkénka. Charakteristicky pro tradiční japonské nože je naostřeno jednostranně, což umožňuje přesné, plně kontrolované řezání výrobků, které snadno oddělují od nože, což ukazuje krásnou a lesklou řeznou plochu – důležitý a ceněný detail v japonské kuchyni.
Nejdůležitější vlastnosti nože Takohiki jsou:
- délka – dlouhá čepel slouží k řezání pouze jedním směrem („do sebe“), aby zabránilo cikcakovým stopám po řezu a zanechal ideální průřez,
- tloušťka – má velmi tenkou čepel, která umožňuje řezání s malou silou, aby nedošlo k rozdrcení, rozbití nebo roztržení krájených výrobků,
- tvrdost a pevnost – nože jsou vyrobeny z velmi tvrdé a zároveň odolné oceli umožňující dokonalé naostření,
- konstrukce nože je navržena tak, aby usnadnila oddělení řezaných plátků od roviny nože.
Nože z této série byly vyrobeny v duchu japonské tradice a stylu, který měl své kořeny před stovkami let, kdy řemeslníci vykovali ty nejlepší samurajské meče. Čepele nožů řady Bessen jsou vyrobeny z oceli s vysokým (1,1%) obsahem uhlíku, kalené na tvrdost 61–63 HRC. Jednostranně zaostřené řemeslníky s více než 30 lety zkušeností vyznačují neuvěřitelnou ostrostí.
Rukojeť byla vyrobena s důrazem na detail v Japonsku ze světlého magnólie vyztuženého plastovým kroužkem.
Tradiční japonská kuchyně je převážně založena na rybách a zelenině, které připravují různými způsoby. To vyžaduje použití speciálně určených nožů, které běžně nazýváme nože v japonském stylu. Nože jako Deba, Yanagiba nebo Usuba jsou nástroje, které každý mistr sushi určitě vlastní.
Užitečné informace:
- Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto doporučujeme používat s náležitou opatrností.
- Nůžky Masahiro nepoužívejte toto krájení zmrazených produktů (kromě řady k tomu určené).
- Nepoužívejte nože k jiným účelům než k potravinám.
- Pro krájení používejte dřevěná nebo plastová krájecí prkénka.
- Nemyjte nože v myčkách nádobí, které poškozují řeznou hranu.
- Nůž umyjte v teplé vodě s přidáním mycího prostředku.
- Po umytí nůž otřete do sucha.
Typ oceli: Carbon Steel (Ki-gami No.2) HRC: 61–63 Materiál rukojeti: magnoliové dřevo Způsob ostření: jednostranné Rozměry: Celková délka (A): 377 mm Délka čepele (B): 235 mm Šířka ©: 22 mm Tloušťka (D): b.d. Hmotnost: 140 g
- Kód výrobce: 16229