Masahiro Masahiro nůž Bessen Yanagiba 240mm 16219
Popis
Masahiro Yanagibas délkou čepele240 mm je nůž, jehož dlouhá a štíhlá čepel se používá při krájení velmi tenkých plátků nebo filetování ryb. V asijské kuchyni se Yanagibavyužívá nejčastěji k přípravě sushi nebo sashimi. Charakteristický pro tradiční japonské nože, je jednostranně broušený, což umožňuje přesné, plně kontrolované řezání produktů, které se snadno oddělují od nože, odhalující krásnou a lesklou řeznou plochu – důležitý a oceňovaný detail v japonské kuchyni. Yanagi znamená v japonštině vrba a název nože s největší pravděpodobností odkazuje na dlouhé a pružné větve tohoto stromu.
Nejdůležitější funkce Yanagiba jsou:
- délka – dlouhá čepel se používá k řezání pouze v jednom směru („směrem k sobě“), aby se předešlo klikatým řezným stopám a zůstal dokonalý průřez,
- tloušťka – má velmi tenké ostří, které umožňuje řezání nízkou silou, aby nedošlo k rozdrcení, rozbití nebo roztržení řezaných produktů,
- tvrdost a odolnost – nože jsou vyrobeny z velmi tvrdé a odolné oceli, což umožňuje dokonalé broušení,
- Design nože má usnadnit oddělení nakrájených plátků od roviny nože.
Nože z této řady byly vyrobeny v duchu japonské tradice a stylu, který má své kořeny před stovkami let, kdy řemeslníci ukovali ty nejvybranější samurajské meče. Čepele nožů z řady Bessen jsou vyrobeny z oceli s vysokým (1,1 %) obsahem uhlíku, kalené na < /rozpětí tvrdost 61–63 HRC. Jednostranně broušené řemeslníky s více než 30 lety zkušeností se vyznačují neuvěřitelnou ostrostí.
Rukojeť je vyrobena s důrazem na detail typický pro Japonsko, ze světléhodřeva magnóliezpevněné plastovým kroužkem.
Tradiční japonská kuchyně je z velké části založena na rybách a zelenině, které se připravují na různé způsoby. To vyžaduje použití nožů speciálně určených pro tento účel, kterým běžně říkáme nože japonského typu. Nože jako Deba, Yanagiba nebo Usuba jsou nástroje, které má jistě každý mistr sushi.
Užitečné informace:
- Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto je doporučujeme používat s náležitou opatrností.
- Nože Masahiro by se neměly používat ke krájení mražených produktů (s výjimkou sérií určených k tomuto účelu).
- Nepoužívejte nože pro jiné účely než pro potraviny.
- K řezání používejte dřevěná nebo plastová prkénka.
- Nože by se neměly mýt v myčkách nádobí, protože poškozují ostří.
- Umyjte nůž v teplé vodě s prostředkem na mytí nádobí.
- Po umytí nůž otřete do sucha.