Masahiro Masahiro MV-L Santoku nůž 175mm [14123]
Popis
Nůž Masahiro MV-L Santoku s délkou čepele 175 mm je tradiční japonský nůž, který je často označován jako ekvivalent západního kuchařského nože. Japonský název tohoto velmi oblíbeného nože znamená „tři vlastnosti“ nebo „tři ctnosti“. Tím je myšlena skutečnost, že tento nůž, jehož charakteristický vzhled připomíná kombinaci kuchařského nože a sekáčku, se velmi dobře hodí ke krájení masa, ryb a zeleniny.
MV-L je nejnovější skupinou nožů vyráběných společností Masahiro a jejím prototypem je řada BWH. Používá také vysoce uhlíkovou nerezovou ocel MBS-26 s obsahem molybdenu a vanadu, která prošla třístupňovým procesem kalení, až dosáhla tvrdosti 58–59 HRC. Stejně jako každá čepel vycházející z továrny Masahiro byla i tato dovedena k dokonalosti řemeslníky s více než 30 lety zkušeností.
Rukojeť byla vyrobena ze dřeva zvaného Black Pakkawood, jehož četné vrstvy byly lisovány pod vysokým tlakem a teplotou do jednolitého, vysoce odolného materiálu, který je odolný proti vlhkosti a vodě. V porovnání s řadou BWH jsou rukojeti MV-L zaoblenější a objemově menší, což je vhodné pro uživatele se středně velkýma až menšíma rukama. Dřevěná rukojeť s antibakteriální úpravou se udržuje stejně snadno jako plastová a je zajištěna třemi dokonale zasazenými a vyleštěnými nýty.
Dalším rozdílem mezi řadami MV-L a BWH je o něco tenčí klín, který usnadňuje krájení na plátky. Rozdíl v tloušťce čepele a rukojeti se promítá i do hmotnosti, která je až o více než 20 % nižší.
Nože této řady jsou broušeny oboustranně, ale na rozdíl od většiny západních výrobců je Masahiro brousí asymetricky 80/20. To znamená, že ostří je v ose nože posunuto na jednu stranu. Výhodou asymetrického broušení je, že ostří je až o 35 % tenčí než u symetrického nože, a proto je mnohem ostřejší.
Typ oceli: MBS-26
HRC: 58–59
Materiál rukojeti: černé dřevo pakkawood
Způsob ostření: oboustranné, asymetrické 80/20
Rozměry:
Celková délka (A): 294 mm
Délka čepele (B): 175 mm
Šířka ©: 45 mm
Tloušťka (D): 2,0 mm
Hmotnost: 130 g
Užitečné informace:
Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto doporučujeme používat je s náležitou opatrností.
Nože Masahiro by se neměly používat k řezání mražených výrobků (s výjimkou sérií určených k tomuto účelu).
Nepoužívejte nože k jiným účelům než k jídlu.
Ke krájení používejte dřevěná nebo plastová prkénka.
Nože nemyjte v myčkách nádobí, protože by došlo k poškození ostří.
Umyjte nůž v teplé vodě s přípravkem na mytí nádobí.
Po umytí nůž otřete do sucha.
Nůž skladujte na magnetické tyči nebo ve speciálním bloku na nože.
Výrobce: Masahiro
Styl: westernový
Typ nože: Kuchařský nůž
Rukojeť: dřevěná
Délka čepele: 16–19 cm