Masahiro Bessen Yanagiba Nůž 210mm [16218]
Popis
Masahiro Bessen Yanagiba nůž 210mm [16218]
Masahiro Yanagiba s délkou čepele 210 mm je nůž, jehož dlouhá a štíhlá čepel se používá při krájení velmi tenkých plátků nebo filetování ryb. V asijské kuchyni se Yanagiba nejčastěji používá k přípravě sushi nebo sashimi. Charakteristický pro tradiční japonské nože, je jednostranně broušený, což umožňuje přesné, plně kontrolované krájení produktů, které se snadno oddělují od nože, odhalující krásný a lesklý povrch řezu – zásadní a ceněný detail japonské kuchyně. Yanagi v japonštině znamená vrba a název nože pravděpodobně odkazuje na dlouhé a poddajné větve tohoto stromu.
Nejdůležitější vlastnosti Yanagiba jsou:
- délka – dlouhá čepel se používá k řezání pouze jedné strany („směrem k vám“), aby se zabránilo klikatým stopám po řezání a zůstal dokonalý průřez,
- tloušťka – má velmi tenké ostří, které umožňuje řezání malou silou, aby nedošlo k rozdrcení, zlomení nebo roztržení řezaných výrobků,
- tvrdost a odolnost – nože jsou vyrobeny z velmi tvrdé a odolné oceli umožňující dokonalé broušení,
- konstrukce nože má usnadnit oddělení řezaných plátků od roviny nože.
Nože této řady byly vyrobeny v duchu japonské tradice a stylu, který má kořeny před stovkami let, kdy řemeslníci ukovali ty nejlepší samurajské meče. Čepele nožů Bessen jsou vyrobeny z oceli s vysokým (1,1%) obsahem uhlíku, kalené na tvrdost 61–63 HRC . Jednostranně broušené řemeslníky s více než 30 letou praxí, jsou extrémně ostré.
Rukojeť je vyrobena s japonským smyslem pro detail, vyrobena ze světlého magnóliového dřeva vyztuženého plastovým kroužkem.
Tradiční japonská kuchyně je z velké části založena na rybách a zelenině, které se připravují na nejrůznější způsoby. To vyžaduje použití speciálně navržených nožů, kterým se lidově říká nože japonského typu. Nože jako Deba, Yanagiba nebo Usuba jsou nástroje, které má jistě každý sushi mistr.
Užitečné informace:
- Všechny nože Masahiro jsou extrémně ostré, proto je doporučujeme používat opatrně.
- Nože Masahiro by se neměly používat pro řezání mražených výrobků (kromě řad k tomuto účelu určených).
- Nepoužívejte nože pro jiné účely než pro potraviny.
- K řezání použijte dřevěná nebo plastová prkénka.
- Nože by se neměly mýt v myčkách nádobí, protože poškozují ostří.
- Nůž umyjte v teplé vodě s trochou mycího prostředku.
- Po umytí nůž otřete do sucha.
Typ oceli: uhlíková ocel (Ki-gami č. 2)
HRC: 61–63
Materiál rukojeti: magnóliové dřevo
Způsob ostření: jednostranný
Rozměry:
Celková délka (A): 341 mm
Délka čepele (B): 200 mm
Šířka ©: 30 mm
Tloušťka (D): bd
Hmotnost: 125 g