Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!
Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko. Pití kávy je rituál plný pohody, chvilka, kterou máte jen sami pro sebe. Takového šálku kávy se samozřejmě nechcete vzdát, ale nezůstávejte jen u něj. Z kávy vykouzlíte výborné dezerty nebo koktejly.
Pečené kávové dezerty
→ Nasládlé dezerty se výborně doplňují s chutí kávy. Dezert vás okouzlí pronikavou vůní a s chutí se do něj zakousnou i ti, kteří tvrdí, že nejsou na sladké (ano, opravdu žijí mezi námi i tací).
Domácí perník s kávovou polevou
Pečete domácí perník na velkém pečicím plechu? Určitě ano. Nemusíte skončit jen u jednoduchého pocukrování.
- Rozpusťte v hrnci máslo (60 g) a cukr (80 g).
- Smíchejte s kávou (3 lžíce) a kakaem (2 lžíce).
- Nechte směs probublávat a přidejte mléko (40 ml).
Nechejte vychladnout a polévejte pečený perník. Uhlaďte stěrkou a uložte do lednice.
Kávový krém na roládu nebo řezy
Klasikou je máslový krém vyšlehaný z másla, moučkového cukru a 100 ml kávy i se sedlinou.
- Lehounkou variantu připravíte ze 2 kelímků smetany ke šlehání
- 50 ml silné kávy a lžíce kávového lógru.
- Přidejte lžíci moučkového cukru, ztužovač šlehačky a lžíci rumu.
Krémem můžete plnit piškotové korpusy na dort, rolády nebo řezy.
Dortík s kávovým krémem
Na dortový korpus budete potřebovat
- 5 vajec
- 130 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce prášku do pečiva.
Rozdělte bílky a žloutky. Žloutky ušlehejte s cukrem, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně vyšlehejte v jiné míse bílky a velmi opatrně vmíchejte do směsi. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C. Formu na dort vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.
Upečený dort nechejte odpočívat. Poté rozkrojte dvakrát a části pokapejte silnou kávou.
Ve vodní lázni rozpusťte dvě bílé čokolády v 500 ml smetany ke šlehání. Přidejte 100 ml kávy. Nechte vychladnout a prošlehejte s 250 g pomazánkového másla (bez příchutě). Krémem dort naplňte a potřete. Ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Nepečené kávové dezerty
→ Nepečené kávové dezerty jsou jednoduché na přípravu a obvykle si vystačíte jen s výkonným ručním mixérem.
Jednoduché tiramisu
Vezměte výkonný šlehač a ušlehejte 5 žloutků se 100 g pískového cukru do pěny. Hmota musí být téměř bílá a nebudou v ní cítit krystalky cukru.
Prošlehejte s kelímkem zakysané smetany. V jiné míse ušlehejte sníh ze 3 bílků a opatrně vmíchejte do směsi. Jen lehce převalujte. Asi 30 ks cukrářských piškotů namočte v silné kávě a rozložte na dno šesti větších misek.
Ve vodní lázni rozpusťte 2 čokolády ve smetaně ke šlehání (100 ml). Na piškoty dejte krém, pak čokoládu, a dvakrát tento postup ještě zopakujte. Přikryjte fólií a dejte do lednice.
Cappuccinové kuličky
Ve vodní lázni rozehřejte 100 ml smetany ke šlehání, 60 g másla a rozpusťte 3 bílé čokolády. Stále míchejte a rozmíchejte s 200 g mletých mandlí.
Směs nechte v lednici mírně vychladnout a jakmile půjde tvarovat v ruce, tvarujte kuličky a obalujte je v instantním cappuccinu.
Kávová zmrzlina
Kávovou zmrzlinu připravíte nejlépe ve zmrzlinovači. Smíchejte 300 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 1 slazené kondenzované mléko, 150 ml silné kávy, 1 lžíci kávové sedliny, vanilkový cukr a rum. Směs vyšlehejte a teprve poté oslaďte moučkovým cukrem (zpravidla není potřeba).
Rozdělte do formiček a dejte zmrazit.
Kávové nápoje
→ Stisknutím jednoho knoflíku na kávovaru získáte dokonalý nápoj. Můžete se pustit do experimentů a vykouzlit kávové koktejly.
Frappé se zmrzlinou
V horkém létě se můžete osvěžit ledovou kávou plné pěny. Kolébku má frappé v řecké Soluni, trocha řeckého klidu dýchne při popíjení i na vás. Uvařenou kávu nechte vychladnout, pokud ji máte s lógrem tak přefiltrujte.
Promixujte s kostkami ledu, s mlékem a se lžící třtinového cukru. Dlouze míchejte do pěny. Do pohárů poté přidejte kopeček zmrzliny a šlehačku.
Můžete ozdobit strouhanou čokoládou.
Ledové latte s kokosem
Uvařte dva velké hrnky silného espressa. Jeden hrnek rozlijte do tvořítek na led a dejte zmrazit. Druhé horké espresso promíchejte s 500 ml kokosového mléka, vanilkovým cukrem, lžící třtinového cukru a lžící kondenzovaného mléka (Salko, slazené).
Krátce prošlehejte, nechte vychladnout a podávejte s kostkami ledového espressa. Posypte kokosem.
Banánový koktejl s kávou
Prošlehejte tyčovým mixérem 1 hrnek silné kávy (bez sedliny) s 1 hrnkem mléka. Přidejte 1 banán a 1 vanilkový cukr.
Rozdělte do sklenic a podávejte s kopečkem zmrzliny.
Kávové alko nápoje
→ Horké i studené kávové nápoje můžete přiostřit alkoholickým nápojem. Ideální kombinace pro letní i zimní večery.
Irská káva
Jedním z nejznámějších koktejlů je irská káva. Horkou filtrovanou kávu smícháte s panákem whiskey a dochutíte třtinovým cukrem. Podáváte se šlehačkou.
Francouzské kafé amore
Na dno sklenice nalejte koňak a Amaretto (mandlový likér) v poměru 1:1. Zalijte horkou filtrovanou kávou a ozdobte šlehačkou.
Espresso s ginem
Uvařené espresso nechejte vychladnout, prošlehejte s ledem. Smíchejte s ginem, pomerančovým džusem a dochuťte třtinovým cukrem.
Podávejte s plátkem pomeranče.
Kávový likér namísto vaječňáku
Připravte si dvě kondenzovaná mléka (slazená). V kastrůlku je rozehřejte se 150 ml smetany ke šlehání. Vmíchejte hrnek silné filtrované kávy a jednu láhev rumu (500 ml).
Kávový peeling
Kávovým peelingem perfektně ošetříte obličej i dekolt. Ve vodní lázni rozehřejte kokosový olej (3 lžíce), přidejte kávovou sedlinu a zakápněte jojobovým olejem. Vše smíchejte a nanášejte na pokožku po koupání. Důkladně opláchněte.
Dekorace s kávou
- Lepením kávových zrn vykouzlíte rámy k fotografiích.
- Kávová zrna můžete lepit na podložku do obrazců a tvořit s dětmi.
- Zrna nasypte na dno sklenic se svíčkami a máte jednoduchý svícen.
- CD můžete podlepit kartonem a nahoru nalepit kávová zrna. Získáte podložku pod šálek.
- Rozsypaná kávová zrna společně s čokoládovými bonbóny jsou ozdobou dárkových balíčků.
Mohlo by Vás dále zajímat
Originální i tradiční dárky pro milovníky kávy
Je mnoho situací, které si bez kávy neumíme představit. Káva je krásným praktickým dárkem... celý článek
Jak vybrat kávovar
Káva. Pomáhá nám vstávat, soustředit se i zůstat vzhůru. Pijeme ji už více než 500 let. Nikdy jsme ale neměli na výběr z tolik... celý článek
Jak vybrat kávu
Filtrovaná káva, pravé italské espresso nebo silný turek. Existují různé způsoby přípravy kávy a výsledek každého chutná jinak.... celý článek