Jak vybrat plynový gril
K letní sezóně neodmyslitelně patří zahradní párty a grilování! Pro opravdové nadšence, kteří grilované pokrmy milují, jsou tu plynové grily, které vynikají snadnou a nenáročnou obsluhou, dobrou ovladatelností a velkou grilovací plochou, na které lze připravovat grilované pochutiny až pro 15 osob. Výhodou plynových grilů je i fakt, že s nimi můžete pohodlně grilovat i na terase nebo balkoně, neprodukují totiž téměř žádný kouř. Tak pojďme vybírat, ať se můžete pustit do grilování!
Prozradíme vám hlavní přednosti plynových grilů!
Plynové grily mají na rozdíl od klasických grilů na dřevěné uhlí několik zásadních výhod. Chcete vědět, které to jsou?
- Jejich obsluhu zvládne i úplný začátečník.
- Mají prostorné grilovací rošty, jsou vhodné i na velké grilovací párty.
- Neprodukují kouř, proto na nich můžete grilovat i na balkoně či terase.
- Rychle se nahřívají, teplotu lze jednoduše regulovat.
- Snadno se čistí.
→ Zmínit bychom měli i možné nevýhody. Za ty lze považovat nutnost pořízení plynové lahve, absenci kouřového aroma, které však lze částečně nahradit aroma systémem, větší rozměry se kterými je spojená vyšší hmotnost grilu a také vyšší pořizovací náklady.
Litinový vs. nerezový plynový gril – kterému dát přednost?
Když si zběžně prohlédnete nabídku plynových grilů, nejspíše vás jako první věc upoutá materiál použitý na jejich konstrukci. Na výběr máte obvykle ze dvou variant – litinového a nerezového provedení. Který vybrat?
Litinový plynový gril
Litinové grily jsou velmi odolné proti mechanickému poškození a dobře akumulují teplo, avšak po čase mohou začít rezivět a jsou náročnější na běžnou údržbu. Jsou tedy vhodné pro ty, kteří ocení kvalitní provedení grilu i za cenu složitější údržby.
Nerezový plynový gril
Nerezové plynové grily mají nižší hmotnost, snadno se udržují a nemusíte se bát koroze. Jsou však méně odolné a hůře akumulují teplo. Tyto modely ocení ti, kteří chtějí stylový gril s minimálními nároky na údržbu.
Jak je to s litinovými a nerezovými hořáky u plynových grilů?
Stejně jako konstrukce, také rošt grilu může být vyroben z nerezu nebo litiny. Litinové rošty jsou skvělé především pro přípravu masa, jelikož velmi dobře vodí teplo, avšak jejich nevýhodou je, že se hůře čistí. Naproti tomu nerezové rošty jsou téměř bezúdržbové a nemusíte se bát rezivění. Zároveň však neakumulují teplo tak dobře, jako litinové rošty.
Volba grilovacího systému je při výběru plynového grilu zásadní!
Protože plynové grily patří mezi nejoblíbenější, na trhu se stále objevují nové technologie, které grilování ještě více usnadní a zdokonalí. Proto si nyní projdeme všechny druhy grilovacích systémů, se kterými se plynových grilů můžete setkat, a probereme si jejich přednosti i možné nevýhody, aby byl pro vás výběr nového grilu co nejjednodušší!
- Flavorizéry s ocelovými hořáky
patří mezi nejpopulárnější, jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že hořáky jsou kryty ocelovým plechem se žlábky do tvaru písmene V, které zachytávají odkapávající tuk, a ten se následně vypařuje zpět do masa. Výsledkem je skvělá chuť grilovaného masa.
- RBS grily s keramickými hořáky
moderní plynové grily, které mají postranní keramické hořáky (vzadu a vepředu), díky tomu odkapávající tuk nekape přímo na hořáky a grily není třeba složitě čistit. Nevýhodou může být fakt, že nelze regulovat odlišnou teplotu v pravé a levé části grilu.
- Plynové grily s infračervenými hořáky
populární plynové grily jsou vybaveny infračervenými hořáky, které ohřívají pokrmy rovnoměrně s vysokou efektivitou a nízkou spotřebou energie. Tento systém uchovává masové pokrmy šťavnaté a zabraňuje připalování.
- Plynové grily s lávovými kameny
tyto modely byly ještě před několika lety jediné na trhu, postupně jsou však nahrazovány novějšími technologiemi. Princip těchto modelů spočívá v tom, že lávové kameny se pod roštem grilu nahřejí a poté sálají teplo. Výhodou je, že nevzniká žádný odpad v podobě kouře nebo tuku a lávové kameny stačí měnit pouze jednou za sezonu. Nevýhodou je, že gril se rozehřívá pomalu a nadměrné množství tuku může vzplanout.
Stolní plynový gril je ideálním řešením na balkony a terasy!
Pokud plánujete grilovat spíše v úzkém kruhu rodinném a máte k dispozici pohodlnou terasu nebo balkon, vyberte si některý ze stolních plynových grilů, které jsou velmi skladné, úsporné a nenáročné na obsluhu.
Hledáte gril na cesty? Vyberte si z nabídky přenosných plynových grilů!
Pokud často vyrážíte na cesty a chcete sebou brát kvalitní gril, se kterým si užijete grilování takřka kdekoliv, zaměřte svoji pozornost na přenosné plynové grily. V čem se liší od stolních grilů? Nejen, že jsou velmi skladné, navíc jsou připraveny na častý transport a snadno je složíte tak, abyste je bezpečně přepravili na místo. Jejich výhodou je také nízká spotřeba plynové kartuše.
Mohlo by se hodit při grilování
Jaké parametry před nákupem grilu na plyn rozhodně nepřehlédnout?
Výkon plynového grilu
Výkon by se měl odvíjet od grilovací plochy grilu. Čím vyšší bude výkon grilu, tím rychleji dojde k jeho nahřátí a pokrmy se budou připravovat rychleji. Orientačně lze říci, že malé plynové grily pro max. 4 osoby si vystačí s výkonem do 5 kW, pokud ale chcete výkonný zahradní gril, se kterým pohostíte i hosty větší zahradní párty, vybírejte modely od 10 kW výše.
Počet hořáků
U plynových grilů nižší cenové kategorie obvykle najdete 2 hořáky, grily střední a vyšší třídy jsou obvykle vybaveny 3 – 5 hořáky. Výhoda v podobě více hořáků spočívá v tom, že ohřívání na grilu je rovnoměrnější a efektivnější.
Velikost grilovacího roštu
Plynové grily patří obecně k rozměrnějším a počítá se, že budou sloužit pro více osob. Ty nejmenší mají velikost grilovací roštu přibližně 1 500 cm² a pohodlně pohostí 4 osoby, ty největší modely disponují grilovací plochou s rozlohou až 5 000 cm² a jsou vhodné až pro 15 osob.
Ovládání a regulace teploty
Plynové grily se obvykle ovládají za pomoci otočných knoflíků, kterými lze regulovat intenzitu hořáků a teplotu. Tu můžete kontrolovat za pomoci vestavěného teploměru, kterým je většina zahradních plynových grilů vybavena.
Funkce a příslušenství u plynových grilů, které by neměly chybět!
Piezo zapalování
Zapálení hořáků lze provést jednoduchým stisknutím tlačítka, nejsou třeba zápalky.
Přípojka na plynovou láhev
Slouží k zapojení plynové láhve, pozor – nemusí být součástí balení, u některých levnějších grilů je třeba dokoupit ji zvlášť.
Odklápěcí víko
Slouží k zaklopení grilovaných pokrmů, které jsou díky tomu šťavnatější.
Vestavěný teploměr
Díky němu máte dokonalý přehled o přesné aktuální teplotě, bývá zabudován přímo ve víku.
Transportní kolečka
Protože zahradní plynové grily jsou poměrně těžké, jsou vybaveny kolečky, která usnadňují jejich transport z místa na místo.
Odkapávací miska
Sbírá odkapávající tuk a šťávy.
Aroma systém
Protože u plynových grilů může někomu chybět klasické aroma, které produkují grily na dřevěné uhlí, jsou některé modely vybaveny aroma systémem, do kterého lze nalít např. víno nebo bylinky a pokrmy tak navonět.
Plynový gril s bočním hořákem a odkládací plochou zvýší komfort při grilování!
U velkých zahradních grilů by rozhodně neměl chybět ani postranní hořák, na kterém můžete v průběhu grilování připravovat chutné omáčky k masu a další pochutiny, a také dostatečně prostorná odkládací plocha, která slouží k přípravě grilovaných pokrmů i jejich servírování.
Zahradní plynový gril a bezpečnost
Plynové grily jsou v případě správného zapojení jedny z nejbezpečnějších a riziko vzplanutí je díky moderním technologiím minimální. Stále byste však měli pamatovat na několik zásad, jako je stabilní umístění grilu tak, aby v dosahu nebyly hořlavé předměty, pravidelné čištění grilu a podobně. Zapotřebí je také dostatek čerstvého vzduchu, neměly byste grilovat v uzavřeném prostoru.
Nejčastěji kladené otázky při výběru plynového grilu
Jaký plynový gril vybrat?
Při výběru plynového grilu záleží především na tom, jaké máte prostorové možnosti a jaký grilovací systém vám bude nejvíce vyhovovat. Klasické zahradní plynové grily jsou ideální na zahrady a rozlehlé terasy, pokud však máte pouze malý balkon, nezoufejte a vyberte si stolní přenosný gril. Na cestování se skvěle hodí přenosné plynové grily. Co se týče grilovacího systému, vybírat můžete plynové grily s lávovými kameny, RBS grily nebo populární flavorizéry či infra grily.
Jak grilovat na plynovém grilu?
Existují dva základní způsoby grilování – přímé a nepřímé grilování. U přímého grilování se suroviny umístí přímo nad hořák. Tato metoda je vhodný pro steaky, zeleninu a další pochutiny, jejichž doba přípravy je do cca 30 min. U nepřímého grilování se zapálí pouze jeden hořák (v případě, že gril je vybaven 2 hořáky) a griluje se nad druhým vypnutým hořákem se sklopeným víkem. Tento způsob je vhodný pro grilování kuřat, kachen, žeber a dalších surovin, které vyžadují delší přípravu (nad 30 min.).
Jak čistit plynový gril?
Po každém grilování doporučujeme vypálit grilovací rošt naprázdno, díky tomu se odstraní mastnota a tuk. Dočistit jej lze jemným ocelovým kartáčem nebo houbičkou (pozor na riziko poškrábání v případě některých povrchových úprav). Nezapomeňte vyprázdnit nádobu na tuk. Nakonec můžete rošt naolejovat.
Mohlo by vás dále zajímat:
Jak správně grilovat zeleninu
Nejen masem je člověk při grilování živ. Odlehčete letnímu jídelníčku a k masu přihoďte na gril také rajčata, lilek...celý článek
Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku
Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte...celý článek
Jak vybrat gril
Léto je v našich končinách poměrně krátké, a proto si jej snažíme maximálně užít. Jídlo připravené venku... celý článek