Jak udělat domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači
Chcete si dopřát lahodnou domácí zmrzlinu, ale nevíte jak na to? Základem je zmrzlinovač, jednoduchý přístroj, který vám s domácí přípravou zmrzliny výrazně pomůže. Díky tomu už nebudete nikdy chtít kupovanou zmrzlinu, tu domácí totiž můžete připravit z těch nejkvalitnějších surovin, jejichž obsah budete mít vždy absolutně pod kontrolou! Jak na výrobu domácí zmrzliny a které recepty byste měli rozhodně vyzkoušet? O tyto informace se s vámi rádi podělíme v následujících řádcích!
Základem úspěchu je správný výběr zmrzlinovače!
Dokonalou domácí zmrzlinu bez pomoci zmrzlinovače vyrobíte jen stěží! Proto se nejdříve zaměříme na samotné přístroje na výrobu zmrzliny a poradíme, jak vybírat. Můžeme je rozdělovat do dvou kategorií, v závislosti na typu chlazení. V první kategorii najdete zmrzlinovače s chladící nádobou, v té druhé zajišťuje chlazení kompresor.
Jak funguje zmrzlinovač?
Zmrzlinovače nejsou nikterak složité přístroje. Jsou vybaveny metličkami, které šlehají předem připravenou tekutou zmrzlinovou směs. Během šlehání zároveň dochází k jejímu ochlazování a proto hmota postupně tuhne v nadýchanou zmrzlinu, kterou lze ihned konzumovat. Příprava zmrzliny nebo ovocného sorbetu trvá ve zmrzlinovači obvykle přibližně 30 minut.
Zmrzlinovač s chladící nádobou je třeba předem namrazit!
Tyto zmrzlinovače jsou vybaveny nádobou, kterou je třeba alespoň 12 hodin před přípravou zmrzliny vložit do mrazáku, aby se důkladně nachladila. Bez tohoto kroku není možné zmrzlinu připravit. Pokud se tedy chystáte připravovat domácí zmrzlinu jen občas a nevadí vám předchozí příprava, sáhněte po tomto modelu!
- nízká pořizovací cena
- rychlá příprava zmrzliny
- k přípravě potřebujete mrazák
Zmrzlinovač s kompresorem je naprosto soběstačný!
Tyto zmrzlinovače mají vlastní kompresory, které se starají o chlazení. Obvykle v něm trvá příprava zmrzliny o něco déle, je však vhodný i v případě, že připravujete větší množství zmrzliny. Tyto modely jsou tedy ideální například pro rodiny s dětmi, kde je velká spotřeba zmrzliny a nikdy nevíte předem, kdy se do její přípravy pustíte!
- nevyžaduje namrazování předem
- lze připravit několik příchutí za sebou
- vyšší cena zmrzlinovače
Při výběru zmrzlinovače se zaměřte také na objem nádoby pro přípravu zmrzliny. Ten může být 0,5 – 2 litry, volte dle množství zmrzliny, které chcete ve zmrzlinovači připravit na jeden zátah.
Jak na přípravu chutné domácí zmrzliny? Zde je několik praktických tipů!
- Chladící nádobu zmrzlinovače nechávejte v mrazáku trvale, abyste ji mohli kdykoliv použít.
- Suroviny pro přípravu zmrzliny vkládejte do přístroje vychlazené.
- Hotovou zmrzlinu můžete poznat dle toho, že metličky se pohybují ztěžka.
- Zmrzlinu můžete na závěr posypat oříšky nebo ozdobit toppingem.
- Zbytek zmrzliny můžete bez obav uchovávat v dobře uzavřené nádobě v mrazničce.
Domácí vanilková zmrzlina patří k nepostradatelné klasice!
Pro přípravu pravé vanilkové zmrzliny budete potřebovat:
- 480 ml 31 % smetany ke šlehání
- 240 ml plnotučného mléka
- 170 g krupicového cukru
- 6 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
- Mléko s cukrem a špetkou soli zahřejeme na mírném plameni ve středně velkém hrnci. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a zrníčka vydlabeme pomocí špičky nože. Semena i lusk vhodíme do připravené směsi a necháme cca hodinu louhovat.
- Poté si připravíme zbývající část smetany do mísy a přiložíme na ni jemné síto. Do mléčné směsi přidáme našlehané vaječné žloutky a zahřejeme přibližně na 75 °C. Hrnec odstavíme a směs necháme vychladnout. Nakonec ji skrze síto nalijeme do mísy se smetanou, zamícháme a přidáme vanilkový extrakt.
- Po cca 8 hodinách v lednici můžeme připravenou směs vložit do zmrzlinovače a umíchat v dokonalou vanilkovou zmrzlinu.
Čokoládová zmrzlina ze zmrzlinovače okouzlí děti i dospělé!
Pro přípravu lahodné čokoládové zmrzliny si připravte
- 500 ml 31 % smetany ke šlehání
- 250 ml plnotučného mléka
- 200 g krupicového cukru
- 50 g hořkého kakaa
- 160 g kvalitní čokolády (min. 70 %)
- 2 žloutky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
- Do hrnce vložíme mléko, kakao, smetanu, špetku soli a 180 g krupicového cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit. V míse ušleháme žloutky se zbylým cukrem. Poté postupně přimícháme část čokoládové směsi.
- Do hrnce se zbývající čokoládovou směsí nalijeme žloutkovou směs, přidáme mléko a opět zahřejeme téměř k varu.
- Po zhoustnutí přidáme vanilkový extrakt a vše vyšleháme. Směs vložíme do lednice a necháme odpočívat alespoň 5 hodin. Nakonec ji nalijeme do zmrzlinovače a ušleháme.
Jednoduchý jahodový sorbet ze zmrzlinovače pro dokonalé osvěžení!
Pro svěží ovocný sorbet je třeba připravit:
- 500 g jahod
- 150 ml vody
- 150 g cukru krupice
- 2 bílky
- 1 citron
- Nejprve rozvaříme cukr s vodou do úplného rozpuštění.
- Očistíme jahody a rozmixujeme je. Poté je přidáme k cukrovému rozvaru spolu s vymačkanou šťávou z citronu.
- Z bílků ušleháme sníh, který důkladně vmícháme k ostatním surovinám.
- Připravenou směs uložíme na několik hodin do lednice. Poté ji nalijeme do zmrzlinovače a ušleháme svěží jahodovou zmrzlinu.
Nejčastěji kladené otázky při výrobě domácí zmrzliny
Co všechno si můžete ve zmrzlinovači připravit?
Zmrzlinovače jsou schopny připravit lahodné smetanové zmrzliny i svěží ovocné sorbety. Některé modely můžete využívat také pro přípravu jogurtů.
Jak funguje domácí zmrzlinovač na točenou zmrzlinu?
Tyto zmrzlinovače mají kromě metlí a chlazení také mechanismus na točení zmrzliny. Skrze něj lze natočit čerstvě ušlehanou zmrzlinu.
Jak udělat domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače?
V případě, že jste si zmrzlinovač ještě nestihli pořídit, lze připravit zmrzlinu i bez něj, je to však časově náročnější. Připravíme si směs na zmrzlinu, nalijeme ji do vhodné nádoby a vložíme do mrazáku. Během příštích několika hodin je třeba zmrzlinu pravidelně důkladně promíchat.
Jak připravit domácího nanuka pro děti?
Připravíme si zmrzlinovou směs dle vlastní chuti, ať už z ovoce nebo smetany, a nalijeme ji do speciálních forem na nanuky. Necháme zamrazit a nakonec z formiček vyloupneme.