Smažte zdravě a inspirujte se 3 recepty pro horkovzdušné fritézy
Fritézám, ze kterých prská olej a line se pach přepáleného tuku už odzvonilo. Jídlo dnes dokážete usmažit také bez kapky oleje, zdravě, jen s využitím horkého vzduchu. A stejně dokřupava. Přečtěte si, jak nová technologie funguje a inspirujte se třemi recepty pro horkovzdušnou fritézu.
Smažené jídlo je chutné a křupavé, ale také obsahuje hodně tuku a kalorií. Při klasickém fritování totiž musíte veškeré připravované jídlo ponořit do oleje. Pokud si smažené dobrůtky dopřáváte častěji, zvyšuje se u vás riziko obezity, mrtvice, srdečních onemocnění i cukrovky.
Smažte bez kapky oleje a stejně dokřupava
Hitem zdravého stravování se stávají fritézy, které k přípravě jídel využívají horký vzduch. Pro smažení tak nepotřebujete žádný olej, nebo jen pár kapek, a stejně si vychutnáte perfektně křupavé kuře jako od babičky. Akorát s minimem tuku.
Horký vzduch dokonce odstraní tuk z ingrediencí
Například fritéza Philips používá ke smažení jídel technologii Twin TurboStar, která horký vzduch ve fritéze roztáčí do silného tornáda. Vzduch díky tomu prochází celým košíkem, jídlo skvěle propeče a vysaje z něj přebytečný tuk. Ten pak zachycuje redukční nádoba, kterou po vaření snadno vyprázdníte.
Náš tip: Olej nevylévejte do dřezu ani toalety, ucpal by trubky. Nechte ho trochu zchládnout a pak jej vlijte do plastové nádoby. Až je plná, odvezte ji do sběrného dvora nebo do sběrných kontejnerů na olej, které jsou rozmístěné po městech.
Smažte, grilujte a pečte v jednom fritovacím hrnci
Ve fritéze, která smaží pokrmy horkým vzduchem, můžete stejně dobře smažit, péct, grilovat a dokonce restovat. fritézy Phillips mají několik přednastavených programů, takže snadno připravíte oběd pro celou rodinu.
Stiskem jediného tlačítka si zvolíte, zda budete:
- fritovat mražené hranolky,
- připravovat maso,
- péct rybu
- nebo třeba smažit kuřecí paličky.
Fritéza podle toho nastaví teplotu i dobu přípravy a vy už se nemusíte o nic starat. Oceníte také režim udržování teploty, díky kterému můžete jídlo servírovat klidně i půl hodiny po uvaření a pohodlně si načasovat přípravu jednotlivých chodů.
Zapečená avíčka
Avokádo je jednou z nejzdravějších potravin, protože obsahuje pořádnou dávku mastných kyselin, draslíku, hořčíku a vitamínů. Připravte si avokáda zapečená s vajíčkem (tzv. avíčka) a máte o vydatnou snídani postaráno.
Na 4 porce si připravte:
- 2 zralá avokáda,
- 4 vejce,
- čerstvé bylinky (bazalku nebo koriandr),
- sůl a pepř
- a sušená rajčata v oleji.
A začněte s přípravou:
Rozřízněte avokáda na poloviny, zbavte je pecek a lžičkou vydlabejte ještě kousek dužiny, abyste udělali místo pro vejce. Avokádo osolte a do každého důlku vyklepněte vejce. Vše dostatečně osolte (avokáda i vajíčka to potřebují), opepřete, posypejte bylinkami a sušenými rajčaty. Pečte ve fritéze horkým vzduchem na 200 °C asi 15 minut. Podávejte se svým oblíbeným pečivem a avokádo s vejcem na něj klidně roztírejte.
Medové kuře
Pokud máte chuť na šťavnaté kuřecí kousky, tenhle recept je ideální volba.
Na 4 porce potřebujete:
- 4 kuřecí prsní řízky,
- 60 ml medu,
- 60 ml dijonské hořčice,
- 2 lžičky plnotučné hořčice,
- sůl a pepř.
A pusťte se do toho:
Fritézu předehřejte na 200 °C, maso očistěte, ochuťte solí a pepřem. Kuřecí řízky pečte asi 15 minut. V misce pak smíchejte obě hořčice s medem a jakmile kuře vyndáte z fritézy, potřete ho připravenou směsí. Dělejte to za tepla, aby maso nasáklo co nejvíce chuti. Kuře pak servírujte nakrájené na plátky se zeleninovým salátem.
Jablečné šátečky
Jsou nadýchané, křupavé a rychlé. Ve fritéze nemusíte připravovat jen slané dobroty, ale zvládnete s ní i sladkou tečku.
Na přípravu potřebujete:
- 3 jablka,
- 15 g cukru krystal,
- 1 vanilkový cukr,
- skořici,
- 1 listové těsto,
- trochu mouky,
- 1 vejce.
A pusťte se do přípravy:
Nastrouhejte jablka, přidejte cukr krystal, špetku skořice a podlejte trochou vody. Na mírném plameni
směs povařte dokud nezměkne a nerozpustí se cukr. Listové těsto rozválejte na
pomoučeném vále a rozkrájejte ho na čtverce. Doprostřed každého dílu dejte jablečnou
směs.
Pak v hrníčku rozšlehejte vejce, potřete s ním okraje těsta a přeložte ho tak, aby
vznikly trojúhelníčky. Okraje dobře zmáčkněte, aby jablka nevytekla z kapsiček ven.
Trojúhelníčky ještě zlehka potřete vajíčkem a pečte je v horkovzdušné fritéze Airfryer při
teplotě 180 °C, dokud nezezlátnou. Po vytažení je ještě posypte vanilkovým cukrem, který na
nich vytvoří křupavou krustu.
Z naší Malvinovy kuchařky receptů
Jak správně grilovat zeleninu
Nejen masem je člověk při grilování živ. Odlehčete letnímu jídelníčku a k masu přihoďte na gril také rajčata, lilek... celý článek
Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku
Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte...celý článek
Jak udělat domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači
Chcete si dopřát lahodnou domácí zmrzlinu, ale nevíte jak na to? Základem je zmrzlinovač, jednoduchý přístroj, který vám... celý článek