Johan & Nyström - Ethiopia Welena Filter 250g
Johan & Nyström - Ethiopia Welena Filter 250g
Popis
Země původu: Země původu: Etiopie Oblast: Oromia, Guji, Shakiso Zemědělec: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto a Welena Nadmořská výška: 1800 – 1930 m n. m. Odrůda: Welicho, Kurume Zpracování: Káva se zpracovává metodou praní. Plody se strojově zbaví dužiny a fermentují se ve vodě po dobu 35–48 hodin v závislosti na převládající teplotě. Poté se opláchnou a ponechají ve vodě, čímž se z velké části vyluhuje cukr a zvýrazní příjemná ovocná kyselost. Plantáže Welena a Suke Quto se nacházejí v regionu Oromia, v oblasti zvané Shakiso. Kávy z této oblasti jsou rozhodně ovocnější než kávy ze sousedních oblastí Yirgacheffe a Sidamo. Je to dáno pěstováním na úrodných vulkanických půdách a způsobem zpracování, který zahrnuje dlouhou fermentaci. Farma se rozkládá na téměř 90 hektarech plných hor a údolí. Důležité je, že hospodaření je plně ekologické – nepoužívají se pesticidy, půda se dále hnojí odpadem z kávovníků a pěstování kávy se kombinuje s pěstováním dalších druhů ovoce. Zakladatelem plantáže a zpracovatelské stanice je Tesfaye Bekele, odborník na agronomii, ekonomiku a samozřejmě kávu. Jeho kávové dobrodružství začalo v roce 2001 – od té doby se farma neustále rozrůstá a díky tomu se zvyšuje produkce i kvalita zrn. Od roku 2012 funguje přímá spolupráce s pražírnou Johan & Nyström, která přináší senzační výsledky – po každé sklizni se vykupuje 300 pytlů zrn a farmáři jsou odměňováni za kvalitu produktu a dostávají o 30 % vyšší platbu, než je sazba Fair Trade. Naše recepty: Dripper V60 Dávka: 6,5 g kávy / 100 ml vody Celkový čas: cca 3:30 min Teplota vody: 89 stupňů Celsia Mlýnek: Po namočení filtru a zahřátí veškerého náčiní nasypte do filtru předem namletou kávu (19,5 g). 2. Zalijte kávu 60 g vody a počkejte 30 sekund. 3. Kávu namočte do filtru. Jemně promíchejte pomocí dripperu. 3. Přidejte vodu až po 130 g. 4. Když časovač ukáže 1:10 min, přidejte další porci vody až po 220 g. 5. Poslední porci vody (až po 300 g) přidejte ve 2:10 min. 6. Proces by měl skončit přibližně za 3:30 min. Hotovo! Aeropress (obrácená metoda): Dávka: 19 g Čas: 2:45 min Teplota: 89 stupňů Celsia Mletí: hrubé (jako u Chemexu) Vaření: 1. Po zahřátí Aeropressu, nasypání filtru a potřebného náčiní nastavte Aeropress podle obrácené metody (pístem dolů). 2. Vložte do Aeropressu kávu, kterou chcete vařit, a nechte ji odležet. Do spařovací jednotky nasypte 19 g mleté kávy. 2. Zalijte kávu 50 g horké vody a počkejte 30 sekund. 3. Doplňte 240 g vody a 5krát zamíchejte. 4. Když časovač ukazuje 1:45 min, nasaďte sítko s filtrem, otočte Aeropress a pomalu (po dobu přibližně 60 sekund) protlačte kávu do konvice. Pokud se káva po otočení spařovače přilepí na píst, lehce Aeropress promíchejte. 5. Hotovo!