Jelikož mi nepřijde zajímavý hodnotit zakoupené kafe, napíšu Vám alespoň recept na Segedínský guláš:
Suroviny
600 – 800 g vepřové plece
100 g slaniny
1 lžíce sádla (pokud slanina pustí dost tuku, nebudete sádlo potřebovat)
1 větší cibule
1 lžička celého nebo drceného kmínu (co je vám milejší)
2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
1 lžička soli
500 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany (1 kelímek)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Postup
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat nebo osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně tři centimetry. Dejte vařit půl litru vody. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky.
Slaninu vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a začněte na středně silném žáru zvolna zahřívat. Než se voda stihne vypařit, slanina pustí svůj vlastní tuk. Poté můžete zesílit plamen a slaninu teď už prudčeji opečte dozlatova. Lžící ji vyjměte do prázdného kastrolu, tuk nechte v pánvi.
Kostky masa osolte polovinou soli a smíchejte s kmínem. Po částech je v horkém tuku zprudka opečte, ideálně ze všech stran dozlatova. Opečené maso odkládejte ke slanině.
Nakonec v pánvi opečte i cibuli, můžete kvůli ní trochu snížit žár plotýnky, aby se nepřipalovala. Odstavte z vařiče.
K cibuli nasypte mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Hned zalijte trochou připravené horké vody a seškrábněte obsah pánve do kastrolu ke slanině a k masu. Znovu pánev vypláchněte vroucí vodou, ať využijete všechny zbylé přípečky, a opět nalijte k masu. Nakonec maso podlijte zbytkem horké vody, mělo by trochu vyčnívat a nebýt zcela ponořené.
Obsah kastrolu promíchejte, osolte zbytkem soli, přiveďte k mírnému varu, zakryjte pokličkou a opravdu zvolna bez velkého bublání duste nejméně jednu hodinu, raději hodinu a půl.
Zelí nasypte do cedníku a pod tekoucí studenou vodou ho krátce propláchněte. Zbavít…