Latino Café® Ekvádor | zrnková káva, 500 g
Popis
Káva se v Ekvádoru podle dostupných zdrojů pěstuje již od poloviny 19. století a za tu dobu ji dokázali tamní pěstitelé dotáhnout doslova a do písmene k dokonalosti. A to si nemyslíme jenom my, ale i celá řada různých světových expertů a špičkových baristů, kteří kávu z Ekvádoru vřele doporučují. V každém šálku se tak můžete těšit na opravdu velmi výraznou chuť, v níž se prolínají tóny hořké čokolády, pečených kaštanů i karamelu, který se stará o lehce nasládlé chuťové dozvuky. Pokud je vaším oblíbeným způsobem přípravy kávy frenchpress, tuto kávu z Ekvádoru si naprosto zamilujete. Pokud rádi sestavujete dárkové vánoční balíčky, můžete do nich přidat také tuto kávu. Se skvělou kávou nemůžete nikdy udělat chybu.
V Ekvádoru má pěstování kávy velice silnou konkurenci. Vedle kávovníkových zrn jsou totiž hlavními zemědělskými produkty země rýže a kakao. Přesto je však káva z této jihoamerické republiky mezinárodně známá a ceněná mezi milovníky dobré kávy.
Není potvrzeno konkrétní datum, kdy se kávovník v Ekvádoru začal pěstovat. Většina literárních zdrojů však uvádí počátek produkce již od poloviny 19. století. Kávovníky se pěstují jak v andských výšinách, tak také na některých ostrovech souostroví Galapágy, které patří Ekvádoru. Pěstitelé se však musí neustále potýkat s nedostatkem půdy vhodné pro pěstování.
Čerstvost je pro nás naprostou prioritou
Naše káva rozhodně není z těch, které by dlouhé týdny a měsíce čekaly někde v regálu, až si je konečně někdo koupí a my je budeme moci odeslat. Naši arabiku k nám do Česka dovážíme z vybraných destinacích zelenou a v originálních jutových pytlích, protože na autenticitu klademe opravdový důraz. Kávu pražíme až u nás a to co možná nejkratší dobu před odesláním, abyste měli jistotu, že pijete čerstvou kávu.
Jak arabiku pražíte?
Ze zelené arabiky se vždy snažíme získat co nejvíce, protože víme, že naši zákazníci mají vytříbený vkus a chtějí si dopřát kvalitní kávu. U většiny dovážených arabik se nám osvědčilo střední pražení, které potlačuje kyselost charakteristickou pro světlejší pražení a naopak vyzdvihuje typické kávové aroma s nádechem oříšků, čokolády či karamelu. Zároveň tímto pražením ale zachováváme určitou jemnost a lehkost kávy, takže nečekejte žádné zemité a hutné tóny, které by rušily od gurmánského zážitku.
Zrnková, nebo mletá?
Naši čerstvě praženou kávu prodáváme zrnkovou v obalech s jednocestným ventilem, pomocí kterého odchází oxid uhličitý uvolňující se po upražení. Zároveň se do kávy ale nedostává kyslík, který by negativně ovlivňoval chuťové a aromatické vlastnosti kávy. I když čerstvě namletá káva chutná nejlépe, je nám jasné, že ne každý má čas, chuť a možnost si ji každé ráno takto připravovat. Pokud nám tedy dáte vědět třeba do poznámky k nákupu, rádi vám arabiku nameleme a ušetříme spoustu práce, starostí a nepořádku.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Složení: 100% zrnková káva arabika
Káva je balená ve speciálních originálních sáčcích s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO2 (odchází z kávy po dobu několika dní po upražení) a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Nejlepší je středně upražená, kterou taky nabízíme. Platí pouze pro 100g, 200g a 500g.
Země původu: Ekvádor / Praženo ČR
Doporučená příprava kávy: Na 1 šálek (200ml) použijte 1–2 lžičky mleté kávy (5–7g) a zalijte vroucí vodou.
Uchovávejte na suchém, tmavém a chladném místě bez přístupu vzduchu.