COFFEEDREAM Káva BOLÍVIE EP ALTURA - Gramáž: 100g, Typ kávy: Zrnková, Způsob balení: třívrstvý sáček se zipem
COFFEEDREAM Káva BOLÍVIE EP ALTURA - Gramáž: 100g, Typ kávy: Zrnková, Způsob balení: třívrstvý sáček se zipem
Popis
BOLÍVIE EP ALTURA ORGANIC – washed
Země: Bolívie
Region: La Paz, Caranavi
Nadmořských výška: 1,500 a 1,700 m. n. m.
Odrůda: arabica Bourbon
Zpracování: mokré
Cupping skore: 84b
Chuťový Profil: plné tělo s chutí hořké čokolády, mandlí a hnědého cukru, dokreslená vůní pralinek s nižší sladkosti a aciditou.
Historie bolivijské kávy začíná španělskou koloniální přítomností v regionu. Země byla španělskou kolonií od poloviny 16. století do počátku 19. století, než byla v roce 1825 konečně vyhlášena nezávislost.
Bylo to přibližně ve stejné době, koncem 18. a začátkem 19. století, kdy byla do země zavedena káva. Poprvé se objevil v Yungas: úrodná tropická oblast pyšnící se vysokými nadmořskými výškami podél východních svahů bolivijských And.
Zatímco otroctví nebylo oficiálně praktikováno, domorodé obyvatelstvo země bylo historicky vystaveno nevolnictví a dluhovému otroctví, přičemž jejich práce byla využívána k pěstování kávy.
Během 19. století a do počátku až poloviny 19. století byla produkce kávy v Bolívii omezená. Malé objemy kávy, které zbyly ke spotřebě po exportu, si obvykle užívala výhradně elita země.
„Nejdůležitějším výsledkem bolivijské národní revoluce z roku 1952 bylo vládní nařízení, které v roce 1953 zahájilo zemědělskou reformu,“
„To umožnilo nově osvobozeným domorodým lidem převzít vlastnictví zemědělské půdy.“
V 60. letech minulého století dal bolívijský stát půdu některým domorodým farmářům a horníkům v provincii Caranavi v provincii Yungas, která byla v té době značně neklidná.
Za uplynulých 60 let se zemědělství v Caranavi rozmohlo a nyní je to největší oblast pěstování kávy v zemi.
„Domorodí producenti kávy se začali organizovat, zakládat družstva a další podpůrné organizace, aby posílili svou pozici u jednacího stolu,“ To zahrnovalo ANPROCA (National Coffee Producers Association) v roce 1976 a FECAFEB (Federace exportérů kávy Bolívie) v roce 1991."
V roce 2014 se v zemi konalo první předsednictví Taza: událost, která uznává, oslavuje a draží nejlepší bolívijské kávy. Cup of Excellence také provozoval soutěže v Bolívii od roku 2004 do roku 2009.
Ruth Vidaurre Solorzano je prezidentkou Federace vývozců kávy Bolívie (FECAFEB). Říká: „Úroveň porozumění o výrobě a spotřebě kvalitní kávy roste.
„Producenti již vědí o ekonomických výhodách prodeje kvalitních mikrosérií a chápou, že to vyžaduje větší investice do materiálů, vybavení a práce.“