Heera Kardamon zelený 50g
Popis
Přezdívá se mu „královna koření“. Jeho zelené lusky jsou plody volně žijících rostlin v deštném pralese. Používají se buď celé, nebo drcené.
Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který je ideální při problémech s trávením. Můžeme ho také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem. Kardamom se také žvýká při únavě. Semínka mají antiseptické a euforizační účinky
Použití: Tradičně se používá do sladkých indických dezertů, perníčků a koláčů. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Svěží chuť zeleného kardamomu ale výborně doplní i jemnější verze kari (například butter chicken). Pěkně zjemní a ochutí také čaj a kávu.
Žvýkáním zrnek kardamomu si lze skvěle osvěžit dech. Ve všech arabských zemích se kardamom přidává do kávy, kde si od něj páni slibují afrodiziační účinky. Čaj a kávu pěkně zjemní a ochutí, přidámeli 3–4 zrnka na šálek.
SPECIFIKACE:
Složení: Kardamon celý zelený
Objem: 50g
Vyrobeno v UK.
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÁ HODNOTA:
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: 1303 kJ/ 311 kcal
Tuky: 6,7 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,68 g
Sacharidy: 68,47 g, z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 10,76 g
Soli: 0 g