Kompletní návod, jak na domácí popcorn
Uspořádejte si doma (s dětmi) filmový den. A jaké občerstvení je na to nej? Zkuste domácí popcorn! Je totiž zdravější než kupované mlsání. Připravte si dokřupava vypukanou kukuřici doma, naslano i nasladko. Čtěte, jak pochoutku nachystat krok za krokem.
Na popcornu si pochutnávali už před tisícovkami let američtí indiáni. Vypukaná kukuřice jim připadala natolik magická, že jí dokonce uctívali bohy. Není divu – popcorn totiž není jen lahodným mlsáním, ale i dávkou vitamínů a látek prospěšných našemu zdraví. Tedy ten vyrobený téměř bez tuku.
Zdravě vypukaná kukuřice:
- je v podstatě dietní pokrm – jedna porce obsahuje jen 31 kalorií,
- obsahuje polyfenoly, které slouží jako prevence proti srdečním onemocněním i rakovině,
- je zásobárnou vitamínů A, B, E a K a obsahuje i zinek, železo nebo draslík.
Vypukanou lahůdku si přípravíte i doma, stačí vám k tomu jen hrnec. Z obyčejné kukuřice by se vám to ale nepovedlo. Pořiďte si speciální kukuřičná zrnka určená na výrobu popcornu. A pusťte se do toho.
Jak na výrobu popcornu krok za krokem
- V hrnci rozehřejte vrchovatou lžíci přepuštěného másla, které se nepřipálí.
- Jakmile je máslo rozpuštěné, nasypejte do hrnce zrna kukuřice, ale nepřehánějte to. Zrnka musí zůstat v jedné vrstvě na dně kastrolu. I tak bude popcornu víc než dost.
- Plotýnku mějte na polovinu výkonu – nikam nespěchejte, ať se kukuřice nespálí. Hrnec přiklopte, nejlépe průhlednou pokličkou, skrze kterou uvidíte, jestli se některé zrnko nepřichytilo ke dnu. Neustále přitom pohybujte hrncem do stran, aby se popcorn hýbal. Jen tak se nepřipeče.
- Po chvíli začnou zrnka pukat. Proces trvá jen pár minut – nikam proto nechoďte a neustále hrncem pohybujte. Občas jím můžete i zatřást.
Jakmile alespoň 5 vteřin neslyšíte další pukání, hrnec odstavte z ohně a odklopte pokličku. Chcete-li si užít zdravé mlsání, nasypte popcorn do misky jen tak a zobejte ho. Pokud ale na linii nehledíte, vrhněte se na dochucování.
Naslano i nasladko: jak dochutit popcorn
Kukuřice jsou vypukané, teď jim zbývá dodat ten správný říz. Začněte tím, že rozpustíte dostatek klasického másla a rozehřáté ho nalijete na popcorn. Pořádně vše promíchejte. Díky máslu se na kukuřici dobře přichytí další ingredience. Čím popcorn ochutit?
Slané varianty:
- sůl, uzená paprika, troška chilli a pár lžic strouhaného parmezánu,
- sůl, rozmarýn a česnekový prášek,
- sůl, najemno nasekané bylinky jako pažitka nebo zelená petrželka,
- sůl, sušená cibule, petrželka a kopr.
Sladké varianty:
- třtinový cukr, skořice a kokosové lupínky,
- vanilkový extrakt a skořice,
- med a mandlové lupínky.
Bonus: vyrobte barevný sladký popcorn
Troufněte si i na výrobu barevných pukanců. Popcorn připravte podle návodu výš. Na ochucení si připravte:
- ¼ hrnku másla,
- 3 lžíce medu (případně sirupu),
- ½ hrnku cukru,
- potravinářské barvivo
- a asi 85 gramů želatiny.
Jak na barevný popcorn:
- Do hrnce dejte máslo a med. Jakmile se rozpustí, přidejte cukr a želatinu. Všechno důkladně promíchejte, ať se ingredience propojí.
- Teď je načase přidat do hrnce potravinářské barvivo. Směs vám obarví i sirup – použijte ho v prvním kroku místo medu a směs získá barevný odstín i bez použití barviva.
- Uveďte do varu a na mírném ohni vařte ještě asi 5 minut, směs pořád míchejte.
- Jakmile máte hotovo, nalijte horkou tekutinu na popcorn a popcorn zamíchejte. Každý kousek musí být obalený.
- Tím ale postup nekončí. Obalený sladký popcorn vysypte na plech a dejte na 10 minut zapéct do trouby, předehřáté na 180 °C. Jestliže se vám některé kousky slepily, opatrně je po vyjmutí z trouby „rozdrobte”.
Další zajímavé recepty
Jak správně grilovat zeleninu
Nejen masem je člověk při grilování živ. Odlehčete letnímu jídelníčku a k masu přihoďte na gril také rajčata, lilek... celý článek
Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku
Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte...celý článek
7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma
Maso čerstvě vytažené z grilu, dozlatova opečené hranolky nebo třeba domácí...celý článek