Koření Skýpala Vanilkový lusk 15-17cm (Vanilla planifolia)
Popis
Vanilkové tobolky jsou plody tropické popínavé liány z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae). Vystoupavá až několik metrů dlouhá lodyha má vzdušné kořeny, kterými se poutá k opoře. Má dužnaté, vejčité listy a velké krémové květy. Pochází z jižního Mexika. Dnes se pěstuje také na Madagaskaru, Réunionu a Komorách. Dávno před tím, než si Mexiko podrobili Španělé, přidávali staří Aztékové vanilku do horké čokolády a kakaa.
Použití:
Dnes se vanilka používá především k aromatizaci mléčných výrobků, zmrzliny, pudinků, smetany, čokolády, likérů, krémů a nejrůznějších cukrovinek, ale třeba i k ovonění tabáku. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma tím, že do uzavíratelné skleničky dáme jeden vyškrabaný lusk vanilky společně s 200–250g cukru a necháme působit minimálně 5–6 týdnů.