Suncraft Suncraft kuchyňský nůž senzo classic sashimi 210 mm SZ07
Popis
Kuchyňský nůž Suncraft SENZO CLASSIC Sashimi 210 mm
Tento nůž má štíhlou, poměrně dlouhou a extrémně ostrou čepel. Používá se při přípravě sushi a sashimi, krájení tenkých plátků a filetování některých druhů ryb. Jednostranné ostření umožňuje přesné krájení estetických plátků, které se snadno oddělují od nože. Nůž na sashimi nutí kuchaře používat techniky krájení – měl by být řezán pouze jedním směrem, směrem k vám. Díky tomu nezůstávají na povrchu krájeného produktu žádné klikaté stopy a řez plátkem je dokonalý, nerozdrcený ani roztrhaný.
Účel:
- krájení
- řezání
- filtování
Řada SENZO CLASSIC, bohatá na produkty, kombinuje nejlepší vlastnosti východní a západní nožířské filozofie. Tvary a účel nožů jsou většinou západní, zatímco řemeslné zpracování a design východní. Série zahrnuje nože s různými čepelemi a různou hmotností, což je vyžadováno od kuchyňských nástrojů v západní kultuře. Jednoduchý, ale rafinovaný design řady SENZO CLASSIC zůstává v japonském duchu.
Čepele nožů SENZO CLASSIC jsou vyrobeny z 33vrstvé nerezové oceli, tzv. damašková ocel* vyztužená jádrem z oceliVG-10. Toto složení je extrémně odolné a samotná čepel je odolná proti procesu ničení a otupení. Detailní záběr ukazuje jemný, zvlněný vzor, který připomíná samurajské meče.
NožeSENZO CLASSIC se vyznačují velmi vytříbeným designem. Na povrchu rukojeti z tzv Pakkawood*** v černé barvě nemá žádné nýty, díky čemuž je mimořádně elegantní. Červený kroužek na spodní části čepele přitahuje pozornost a zatloukání čepele „Tsuchime“ nejenže vypadá působivě – díky němu se řezané produkty nelepí na nůž a snadno sklouznou z čepele .
*Damašková ocel – současná tzv Damašková ocel se skládá z po sobě jdoucích extrémně tenkých plechů z nerezavějící oceli položených na sobě, z nichž prostředních 25 % plechů se nazývá jádro, zatímco zbývajících 75 % tvoří plechy různé tvrdosti – střídají se vrstvy měkké a tvrdé oceli . V důsledku toho se na povrchu nože vytvoří „vlnitý“ efekt.
Ocel VG-10 Tento typ oceli byl považován za jeden z nejlepších pro výrobu kuchyňských nožů. Kuchaři oceňují jak krásný design nožů vyrobených z VG-10, tak jejich mimořádnou odolnost. VG-10 je materiál s vysokou tvrdostí, na stupnici HRC má hodnotuHRC 60. Díky tomu jsou nože z něj vyrobené neuvěřitelně ostré a velmi odolné proti oděru.
***Pakkawood je vrstvené březové nebo javorové dřevo napuštěné pryskyřicí. Vyznačuje se velmi vysokou odolností vůči teplu a vlhkosti a byl vyvinut speciálně pro rukojeti nožů.
Technické údaje:
Čep –33vrstvá ocel, jádro VG-10
Tvrdost -60 HRC +/- 1
Celková délka - 345 mm
Délka čepele- 210 mm
Rukojeť – Černé dřevo Pakkawood s červeným kroužkem
Hmotnost -přibl. 170 g