Suncraft Kuchyňský nůž Suncraft SENZO CLASSIC Sashimi 210 mm [SZ-07]
Popis
Suncraft SENZO CLASSIC Kuchyňský nůž na sašimi 210 mm
Tento nůž má štíhlou, poměrně dlouhou a extrémně ostrou čepel. Používá se při přípravě sushi a sashimi, krájení tenkých plátků a filetování některých druhů ryb. Jednostranné ostření umožňuje přesné krájení estetických plátků, které se snadno oddělují od nože. Nůž Sashimi nutí kuchaře používat techniku krájení – měl by se používat pouze ke krájení jedním směrem, směrem k sobě. Tímto způsobem nezůstávají na povrchu krájeného produktu žádné klikaté stopy a průřez plátku je dokonalý, není rozdrcený ani zubatý.
Určené použití:
krájení
krájení
filetování
Produktově bohatá řada SENZO CLASSIC v sobě spojuje to nejlepší z východní a západní filozofie výroby nožů. Tvary a určení nožů jsou převážně západní, zatímco řemeslné zpracování a design jsou východní. Řada zahrnuje nože s různými čepelemi a různou hmotností, což je to, co se od kuchyňských nástrojů v západní kultuře vyžaduje. Jednoduchý, ale propracovaný design řady SENZO CLASSIC zůstává v japonském duchu.
Čepele nožů SENZO CLASSIC jsou vyrobeny z 33vrstvé nerezové tzv. damaškové oceli* vyztužené jádrem z oceli VG-10. Toto složení je mimořádně trvanlivé a samotná čepel je odolná vůči procesu opotřebení a otupení. Při detailním pohledu si můžete všimnout jemného vlnitého vzoru, který připomíná samurajské meče.
Nože SENZO CLASSIC se vyznačují velmi propracovaným designem. Na povrchu rukojeti z tzv. pakkawood*** v černé barvě nejsou žádné nýty, což ji činí mimořádně elegantní. Červený kroužek na spodní části čepele upoutá pozornost a kladívkové opracování čepele „Tsuchime“ nejenže vypadá efektně – zajišťuje také, že se krájené potraviny na nůž nelepí a snadno sklouznou z čepele.
*Damašková ocel – moderní tzv. damašková ocel se skládá z po sobě jdoucích extrémně tenkých plátů nerezové oceli, z nichž 25 % středových plátů se nazývá jádro, zatímco zbývajících 75 % tvoří pláty různé tvrdosti – střídání měkké a tvrdé oceli. Výsledkem je „vlnovitý“ efekt na povrchu nože.
Ocel VG-10 Tento typ oceli byl uznán jako jeden z nejlepších pro výrobu kuchyňských nožů. Kuchaři oceňují jak krásný design nožů vyrobených z oceli VG-10, tak jejich výjimečnou odolnost. VG-10 je materiál s vysokou tvrdostí; na stupnici HRC má hodnotu HRC 60. Díky tomu jsou nože z ní vyrobené neuvěřitelně ostré a vysoce odolné proti opotřebení.
***Pakkawood je pryskyřicí impregnované laminované březové nebo javorové dřevo. Vyznačuje se velmi vysokou odolností vůči teplu a vlhkosti a bylo vyvinuto speciálně pro rukojeti nožů.
Technické údaje:
Čepel – 33vrstvá ocel, jádro VG-10.
Tvrdost – 60 HRC +/- 1
Celková délka – 345 mm
Délka čepele – 210 mm
Rukojeť – černé dřevo Pakkawood s červeným kroužkem
Hmotnost – přibližně 170 g
Výrobce: Suncraft
Styl: japonský
Typ nože: sushi, sashimi
Rukojeť: dřevěná
Délka čepele: Délka: 20–24 cm