Kávový speciál: léto s osvěžující kávou, kterou si připravíte i doma!
Každý milovník kávy ví, že lahodný šálek kávy patří do každého ročního období. V horkých letních měsících však hledáme způsob, jak se kromě povzbuzení na dalších pár hodin také osvěžit – a není asi překvapením, že i s tím si káva hravě poradí. Stačí, když vsadíte na některý z ledových kávových nápojů, který vás nejen ochladí, ale navíc skvěle chutná a zvládnete si ho připravit i doma.
Ledovou kávu zná snad každý. I ti, kteří ke svému životu nepotřebují černý mok na denní bázi, si v létě toto osvěžení rádi dopřejí. Ledová káva se může podávat na různé způsoby – nemusíte tedy sázet pouze na klasiku se zmrzlinou a kopcem šlehačky. Dnes vám prozradíme sedm receptů, z nichž si můžete vybrat ten, který nejvíce potěší vaše chuťové buňky. A věříme, že některé vyzkoušíte teprve poprvé.
... zchlazením káva nepřichází o své povzbuzující účinky a obsah kofeinu zůstává stejný? A vzhledem k tomu, že kávu kombinujete s dalšími ingrediencemi, jako je led, mléko či zmrzlina, můžete pro přípravu kávového koktejlu použít jako základ dokonce i extra silnou kávu a dopřát si tak dvakrát více kofeinu.
Ledové caffé latte
Klasické café latte se zařadilo na přední příčky oblíbenosti. Pro jeho jemnou, mléčnou chuť si jej dopřávají i ti, kteří jinak nemají rádi výraznou chuť kávy. A klasikou se stalo i v ledové variantě.
Budete potřebovat:
- dvojité espresso
- studené plnotučné mléko, případně studenou našlehanou pěnu ze šlehače mléka
- několik kostek ledu
Postup přípravy:
Do vysoké sklenice o objemu přibližně 300 ml vhoďte několik kostek ledu – postačí pět. Zalijte vychlazeným mlékem a nakonec přilijte šálek čerstvě uvařeného dvojitého espressa.
Rychlovka v podobě affogata
Ať už spěcháte, nemáte k dispozici led, nebo si chcete jednoduše vychutnat kávový dezert, připravte si affogato – letní osvěžení, které v sobě ukrývá lahodnou kombinaci vanilkové zmrzliny a espressa.
Budete potřebovat:
- dvojité espresso
- porci vanilkové zmrzliny
Postup přípravy:
Připravte si nižší skleničku nebo šálek, do kterého dejte kopeček vanilkové zmrzliny. Přes tu pak přelijte čerstvě uvařené dvojité espresso – skleničku je ideální umístit přímo pod trysky kávovaru a nechat připravit espresso přímo do ní, ale kávu můžete na zmrzlinu nalít i ze šálku či moka konvičky.
Mazagran aneb káva s citronem
Nezvyklým, ale přesto chutným osvěžením je kávová specialita nesoucí název mazagran. Tato kávová limonáda pochází z Portugalska a potěší všechny ty, kteří kromě samotné kávy milují i chuť citronu.
Budete potřebovat:
- dvojité espresso
- 20 ml citronové (případně limetkové) šťávy – ideálně čerstvě vymačkané
- kostky ledu
- sladidlo – cukr, sirup nebo jakékoliv jiné vámi oblíbené
- dva plátky citronu
Postup přípravy:
Na dno skleničky nalijte vymačkanou citronovou šťávu, zasypte několika kostkami ledu (postačí pět), na ně položte plátky citronu a vše zalijte čerstvě připraveným espressem. Dle chuti můžete dosladit a případně ozdobit snítkou máty.
Oblíbené frappé jako vzpomínka na moře
Pokud jste někdy zavítali na řecké pláže, určitě jste neodolali místnímu ledovému kávovému nápoji frappé. To je velmi oblíbené i u nás a ve většině dobrých kaváren vám ho připraví. Zvládnete ho ale i doma.
Budete potřebovat:
- instantní kávu
- studenou vodu
- kostky ledu rozdrcené v drtiči
- sladidlo – cukr, sirup nebo jakékoliv jiné vámi oblíbené
- ruční šlehač
Postup přípravy:
Do nádoby vhodné pro šlehání nasypte tři lžičky instantní kávy – množství můžete upravit dle požadované intenzity. Přidejte přiměřené množství sladidla, přibližně 10 lžic studené vody a vše vyšlehejte ručním šlehačem do husté pěny. Vezměte vysokou kávovou sklenici, zhruba do třetiny až poloviny nasypte rozdrcený led (pokud nemáte drtič, můžete ponechat i kostky ledu), přilijte našlehanou pěnu a dolijte studeným (možno i našlehaným) mlékem či vodou. Vše promíchejte a podávejte s brčkem.
Káva s tonicem? Espresso tonic!
Rychlá příprava a výrazně hořko-sladká chuť – přesně takové je espresso tonic, tedy ledový kávový nápoj, k jehož přípravě použijete místo vody tonic. Nápoj vás skvěle osvěží a kofein propojený s chininem vám dodají pořádnou dávku energie.
Budete potřebovat:
- dvojité espresso
- 150 ml vychlazeného tonicu
- kostky ledu
Postup přípravy:
Do vysoké sklenice nasypte několik kostek ledu (postačí pět) a zalijte je uvedeným množstvím tonicu (použít můžete i zázvorový, pokud máte jeho chuť rádi). Následně přilijte čerstvě připravené espresso – to doporučujeme nalévat pomalu přes kávovou lžičku, jelikož vám tak na dně sklenice zůstane čirý tonic a nad ním se usadí vrstva kávy. Nápoj můžete dozdobit plátkem citronu nebo pomeranče.
Máčená cold brew – hit posledních let
Velmi oblíbenou se v posledních letech stala káva cold brew. Ta se nepřipravuje ani pomocí kávovaru, ani za pomoci horké vody, ale takzvaným máčením. Díky dlouhému louhování si zachovává výrazné aroma a zároveň je méně kyselá – její chuť je tedy jemnější a sladší než u klasicky připravovaného espressa či překapávané kávy.
Budete potřebovat:
- kvalitní nahrubo mletou kávu
- studenou vodu
- french press nebo jinou vhodnou nádobu a filtr
Postup přípravy:
Odměřte si 40 g kávy, nasypte ji do french pressu, případně jiné vhodné nádoby, a zalijte 200 ml studené vody. Důkladně promíchejte a nádobu, ve které kávu připravujete, dobře utěsněte – french press obalte potravinářskou fólií. Takto připravený nápoj umístěte na 24 hodin do lednice, kde se bude louhovat. Po uplynutí této doby přefiltrujte (u french pressu stačí kávu stlačit, u ostatních nádob použijte kávový filtr) a nalijte do sklenice, do které jste předtím nasypali pár kostek ledu.
Chuťovka na závěr: jogurtová káva
Káva s jogurtem alias yogurt espresso je vlastně takové dva v jednom – tedy káva a dezert. Vychutnat si ji můžete jako malou odpolední svačinku či sladkou tečku po dobrém obědě.
Budete potřebovat:
- 25 ml espressa
- 20 ml bílého jogurtu dle vašich preferencí
- 15 ml mléka nebo smetany
- 1 g kakaového prášku
Postup přípravy:
Vezměte skleničku o objemu 60 ml, na její dno dejte jogurt, na který pomalu nalijte čerstvě připravené espresso – je třeba jej nalévat opatrně po stěně skleničky, aby se vrstvy nepromísily. Našlehejte si mléko či smetanu, do kterých zašleháte i kakaový prášek, a opatrně naneste na vrstvu kávy.
Další doplňky pro přípravu kávy
Mohlo by vás zajímat:
Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!
Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek
Káva není jen jedna aneb jaké druhy existují
Káva se stala součástí každodenního života většiny z nás – ať už ji využíváme jako... celý článek
Kávový speciál: víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?
Při návštěvě kavárny mnohdy dostaneme nápojový lístek, na kterém se skví řada různých druhů káv..... celý článek