Antonio Sasa Ripasso Valpolicella DOC Classico Superiore 2018
Popis
Ocenění
Prague Wine Trophy 2021: Velká zlatá medaile a titul „Prague Premium Gold“
Obsah alkoholu
13,5%
Archivace
5–8 roků
Vinice
Hrozny pochází z více vinic; složení půdy je založeno na jílovitých půdách s příměsí vápence z druhohorních usazenin; stáří keřů od 20 do 45 roků.
Výroba
Tradiční metoda ‚ripasso‘ tj. ‚repasování‘ – opakované zpracování již jednou prokvašených sušených hroznů po výrobě vína Amarone a Recioto, jejichž slupky (částečně vysušené hrozinky – viz výroba vín Amarone a Recioto) mají po primární fermentaci stále dostatek cukru a dalších látek důležitých pro druhou fermentaci. Tyto slupky jsou přelijty základním vínem Valpolicella Classico a tato směs projde ještě jednou fermentací. Následuje zrání ve středně velkém dubovém sudu po dobu 12 měsíců a ležením na láhvi po dobu alespoň 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Výsledkem je víno zakulacené, s lepší strukturou a nižší kyselinkou než původní víno Valpolicella.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Všechny tři odrůdy jsou obsaženy i v našem vínu Valpolicella Ripasso ročníku 2018.
Produkce
Asi 3,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly tato ocenění:
Prague Wine Trophy 2020: Velká zlatá medaile a titul „Prague Premium Gold“ pro víno ročníku 2016
Prague Wine Trophy 2016: Zlatá medaile a titul „Prague Gold“ pro víno ročníku 2014
Wine & Degustation, 5/2020: 5 hvězdiček pro víno ročníku 2016