Antonio Sasa PURO 2015, Brunello di Montalcino DOCG
Popis
Ocenění
Prague Wine Trophy 2020: Velká zlatá medaile a titul „Prague Premium Gold“
Obsah alkoholu
14,0%
Archivace
12–15 roků
Vinice
jihovýchodně orientovaná vinice s jílovito-vápenitým podložím
Výroba
Ruční sklizeň probíhá v polovině října, k výrobě vína jsou použity jen nejlepší hrozny. Zrání probíhá ve velkých dubových kádích po dobu 36 měsíců. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje další rok ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Víno PURO dostalo své jméno podle postupu výroby, kdy se vinař snaží co nejvíce přiblížit tradičním postupům (puro = ‚čistý‘ – zde ‚tradiční‘, ‚neupravený‘). Ze dvou vín Brunello, které Tony Sasa vytváří – druhé je Martina, toto je víno tradiční, těžšího stylu a potřebuje čas, aby si s námi porozumělo. Víno zraje ve velkých dubových kádích, tak jak tomu bývalo dříve, a také potřebuje delší dobu oproti vínu Martina, než je připraveno na cestu k zákazníkovi. Díky odlišnému složení půdy působí vína Brunello mohutnějším dojmem než sousední Chianti, též tvořené z odrůdy Sangiovese.
Produkce
Asi 2,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2018, Prague Premium Gold pro PURO 2010 za 96 bodů
PWT 2016, Prague Premium Gold pro PURO 2009 za 91 bodů
PWT 2015, Prague Premium Gold pro PURO 2008 za 93 bodů
A také
Grand test Brunello (časopis Wine & Degustation č. 4/20): 2. místo pro PURO 2010 (půl bodu za vítězem, jehož cena však byla čtyřikrát vyšší!)
James Suckling: 95 bodů pro PURO 2010
James Suckling: 93 bodů pro PURO 2009
James Suckling: 90 bodů pro PURO 2008