Antonio Sasa Etna Rosso DOC 2014
Popis
Ocenění
Prague Wine Trophy 2020: Šampión kategorie a Velká zlatá medaile, tituly „Prague Champion“ a „Prague Premium Gold“
Obsah alkoholu
13,5%
Archivace
10–12 roků
Vinice
svah s se severovýchodní až severní orientací ve výšce 750–800 m. n m., černá půda je založena na lávových vyvřelinách a popílku s příměsí písku, bohatá na minerální; hustota 8000 hlav na hektar, vedení révy systémem Alberello
Výroba
Zelená sklizeň proběhla v polovině července, ruční sklizeň probíhá v první polovině října, ke zpracování jsou vybrány jen následně vybrané hrozny. Fermentaci předcházela macerace na slupkách při teplotě 10C po dobu 2 dnů, vlastní fermentace na slupkách proběhla za řízené teploty 28–30C po dobu 12 dnů, následovalo jablečno-mléčné kvašení – to vše v nerezovém tanku. Zrání proběhlo v použitých barrique soudcích z francouzského dubu po dobu 12 měsíců a další rok na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Etna Rosso je malá produkční oblast, jejíž vinice se rozkládají na svazích sopky Etna. Na mapě produkční oblast v podstatě vytváří ‚měsíček‘ okolo kráteru s nejširší částí na východě (zde se vinice šplhají výše po svahu – až do výše 1,100 m.n.m., naopak nejnižší polohy se rozkládají okolo 400 m.n.m.), na jihu a severu se nejvyšší i nejnižší polohy postupně vytrácejí. Díky aktivní sopce je půda na svazích odlišná od okolních vinic, plná minerálů, které dodávají hroznům specifické a nezaměnitelné vlastnosti.
Produkce
Asi 1,800 lahví ročně.
Další ocenění
James Suckling: 95 bodů a zařazení do výběru ‚TOP 100 vín Itálie‘.
Víno & Styl č.92: 91 bodů
Wine & Degustation, 11/2020: Grand test vín Etna Rosso – 1. místo za 89,50 bodů
Předchozí ročníky získaly ocenění na Prague Wine Trophy:
PWT 2014, Velká zlatá medaile a Prague Premium Gold pro Etna Rosso DOC 2012