Nejvíce Čechů chce letos mobil, loni to byla pekárna

Praha, 10. prosinec 2009

Odhadnout, co bude hitem mezi vánočními dárky, není zdaleka tak jednoduché, jak se zdá. Zatímco loni kralovala elektronika a drobné domácí spotřebiče, letos to je nanejvýš mobilní telefon a péče o domácí mazlíčky. Vyplývá to z přehledu, který připravila společnost MALL.cz, jedna z největších nákupních galerií na českém internetovém trhu.

Podle zjištění MALL.cz byl v loňském listopadu, který lze považovat za měsíc, kdy již probíhá značná část vánočních nákupů, největší zájem o domácí pekárny výrobce Moulinex. Umístily se totiž hned na prvním a třetím místě žebříčku. „Domácí pekárny byly loni velkým hitem nejen předvánočních nákupů, ale i po celý rok. Předpokládáme, že křivka zájmu a nasycení trhu, dospěly svého vrcholu,“ říká Petr Král, marketingový ředitel MALL.cz. Na druhém a čtvrtém stupínku pak byly pračka Electrolux s předním plněním a plazmový televizor Panasonic Viera. V loňském roce tak byly domácí pekárny spolu s plochými televizemi jednoznačně nejžádanějšími produkty.

„Zato letos jsou preference Čechů zcela úplně jiné,“ upozorňuje Král a dodává, že prvnímu místu vévodí mobilní telefon Samsung, který má velmi výhodný poměr kvality a ceny a splňuje všechny nároky moderního mobilu včetně dotykového displeje, přehledného menu s přímým přístupem na dnes velmi populární služby jako je Facebook, MySpace nebo YouTube. Na žebříčku nejvíce objednávaných výrobků je na druhém a čtvrtém místě následován stelivem pro kočky. První pětici doplňují i klasické bílé spotřebiče tj. pračka AEG a chladnička Gorenje.

Nicméně Petr Král upozorňuje na mnohem významnější porovnání, které lze nalézt v žebříčku kategorií. „Existuje mnoho modelových řad pro jeden produkt, a tak o zájmu spíše vypovídají kategorie výrobku, než samotné konkrétní modely,“ vysvětluje Král. Tento žebříček je již poměrně standardní a nijak zvlášť překvapující. „Čelo stupnice obsadily notebooky, následovány mobilními telefony, LCD televizemi, deskovými hrami a parfémy,“ vypočítává Petr Král z MALL.cz. V první desítce se také objevilo termoprádlo a digitální kompaktní fotoaparáty.

V neposlední řadě můžeme sledovat vzrůstající poptávku po osvědčených hračkách, v kursu je zejména Lego a deskové hry, malé mini notebooky, diáře, interiérové doplňky a sauny. Velkým hitem se letos staly infrasauny.

Výrobky 2008

1. Pekárna Moulinex OW 500030