Browin Vínoměr
Popis
Vínoměr se skládá ze zkumavky a plováku se stupnicí označenou pro měření hustoty kapaliny v Balling stupních (Blg).
Toto zařízení má měřítko při 20 – 21 ° C.
Měření koncentrace cukru se provádí přímým odečtem.
Rozsah: 0 až 24 ° Blg (1 ° Blg odpovídá přibližně 10 g cukru v 1 l šťávy (mošt).
Pro usnadnění rozpětí doporučených koncentrací cukru v jednotlivých fázích přípravy vína se rozlišují barvy:
– před kvašením by koncentrace cukru neměla překročit 22 ° Blg – růžová plocha
– okamžitě po přidání dalších dávek cukru během kvašení by neměly indikace měřiče vína přesáhnout 16 ° Blg – žlutá plocha
– čtení v konečné fázi kvašení pro suchá a polosladká vína by mělo být v rozsahu – zelená plocha
Tento vínoměr také nepřímo určuje koncentraci alkoholu ve víně jednoduchými výpočty.
Použití:
Pro měření by měla být zkumavka naplněna malým množstvím kapaliny bez částic a plynových bublin. Množství tekutiny by mělo být takové, aby plovák umístěný ve zkumavce volně plaval a nedotýkal se boků nádrže.
Hodnota koncentrace cukru se odečítá podle horního kapalného menisku.