10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Čajová zahrada Vanilka - černý ochucený čaj, Varianta: černý čaj 500g

Čajová zahrada Vanilka - černý ochucený čaj, Varianta: černý čaj 500g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
Chcete vyzkoušet netradiční černý čaj, ale zároveň nemáte odvahu na různé exotické varianty, které v naší nabídce najdete? Pak vyzkoušejte naši směs Vanilka, která není ničím jiným, než kombinací prémiového černého čaje a celých kousků pravé a nefalšované vanilky. Celý popis
899 Kč
Zboží od: Čajová zahrada
899 Kč
Získejte dopravu ZDARMA se
S novou kartou za

26.11.2024 na výdejním místě
26.11.2024 - 27.11.2024 na vaší adrese
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 35900198

Popis

Černý čaj jeho historie a zpracování


Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) – přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.


Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 


Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím „usmrceny“, jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.