Čajová zahrada Jáva OP Malabar - černý čaj, Varianta: černý čaj 500g
Popis
Čaj a Jáva
Malabar je část ostrova Jáva, který je v Indonésii. Čajové plantáže byly založeny na počátku 17. století. Dařit se začalo teprve okolo roku 1800, kdy se čajové keře pěstované z čajových semen z Číny nahradily z Assámu. Indonésie se skládá z tisíce ostrovů s hlavními čajovými plantážemi na ostrovech Jáva, Sulawesi a Sumatra. Čaje z Jávy jsou vynikající, protože čajové plantáže mají dokonalé prostředí, vysokou nadmořskou výšku a bohatou vulkanickou půdu.
Malabar Tea Plantation je vlastněna a provozována státem, vlastněné společnosti PT Perkebunan Nusantara v Malabar, Západní Jáva, Indonésie. Plantáž byla založena v roce 1896 a sídlí v asi 1500m nad hladinou moře. Tropické klima a sopečná půda je ideální místo pro růst tohoto kvalitního černého čaje.
Černý čaj – historie a zpracování
Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) – přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.
Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené.
Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím „usmrceny“, jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.
Java OP Malabar
Tangy and solid cup. Black leaf with some silver tips. Red-golden cup.
Java OP Malabar
Forte e speziato. Foglia nera con punte argentate. Piccante, floreale dall’infuso rosso-dorato.
Java OP Malabar
Feinwürzig und herzhaft. Schwarzes Blatt mit silberfarbenen Tips. Rot-goldene Tasse.
Java OP Malabar
Finement épicé et savoureux. Une feuille noire avec des pointes de couleur argentée. Une tasse rouge doré.