Čajová zahrada Formosa Orange Oolong, Varianta: oolong čaj 80g
Popis
Tchajwan a čaj
Tchaj-wan má s pevninskou lidovou Čínou společnou historii i kulturu. V pěstování a zpracování čaje je zde patrný vliv nedaleké čínské provincie Fu-ťien. Roční produkce čaje dosahuje kolem třiceti pěti tisíc tun. Obyvatelé preferují částečně oxidované čaje, kterými je ostrov vyhlášen a připravují je podle rituálu kung-fu čcha.
Oolong je částečně oxidovaný čaj – sběr lístků na jeho výrobu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Pak jsou nasypány do velkých a vzdušných otočných válců spletených z bambusu, kde jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat.
Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly. Ve chvíli, kdy okraje lístků začnou červenat, je oxidace přerušena sušením. Částečně oxidované čaje se suší za vyšších teplot, což se projevuje v jejich někdy až připečené chuti. Vyrábějí se v Číně – hlavně v provincii Fu-ťien, Kuang-tung a na Tchaj-wanu.
Příprava čaje oolong
Příprava částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od čajů černých. S tím rozdílem, že se nezalévají vroucí vodou! Voda se musí nechat trochu „odpočinout“, ideálně na 80 ºC. Oolongy louhujeme tři až čtyři minuty, delší prodlení nemá vážný vliv na chuť čaje – bude hořčí a trochu silnější.